Kina och Saudiarabien i möte – vänder USA ryggen

Uppdaterad: 06 dec. 2022Publicerad: 06 dec. 2022
Kina
Xi Jinping och Mohammed bin Salman vid ett tidigare möte. Nu är det enligt uppgift dags igen för ledarna att träffas. (Foto: Twitter)

Kinas president Xi Jinping kommer besöka Saudiarabien i veckan. Det är det sista USA önskar sig som har stora spänningar med båda länderna. 

ANNONS
ANNONS

Xi Jinpings besök till Saudiarabien med start under torsdagen kommer innehålla flera viktiga toppmöten, enligt källor till CNN.

Varken Kina eller Saudiarabien har dock bekräftat vistelsen som kommer pågå i två dagar. Att Kina och Saudiarabien nu ser ut att närma sig varandra innebär huvudbry för USA och president Joe Biden – som ser saudierna som sina viktigaste allierade i området.

Försvagad allians

Det ser dock ut som att den alliansen försvagas allt mer på sistone, och då kan Kina se sin chans att fylla den luckan. USA och Saudiarabien har framför allt bråkat om oljeproduktionen på sistone, där saudi-ledda oljekartellen Opec+ i oktober minskade oljeproduktionen med två miljoner fat per dag, och därmed gick emot USA:s vilja, samtidigt som saudierna klagar på en avtagande amerikansk säkerhetsnärvaro i regionen, när hotet från Iran växer allt starkare.

ANNONS
ANNONS

Kina knyter nya band med Saudiarabien

Kina å sin sida har sina problem med USA som bland annat innefattar tvisten över självstyrande Taiwan. Samtidigt som USA:s inflytande bland Gulfstaterna minskar så har Kina snabbt knutit nya band. Båda Kina och Saudiarabien vägrar att stödja sanktionerna mot Ryssland samtidigt som Joe Biden har sagt att han kommer “ompröva” sin relation med Saudiarabien.

Den geopolitiska kartan ritas om mitt framför ögonen på den amerikanska presidenten där spelarna, Kina och Saudiarabien, ser ut att vända honom ryggen.

Läs även: Opec+ går med på minskad produktion

Läs även: Saudiske kronprinsen ger krisbanken hopp

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.