Dagens PS

Kina nobbar investeringar i väst – blickar mot andra marknader

Kapitalet flödar återigen in i Kina
Kina blickar mot andra marknader än tidigare.(Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 juli 2023Publicerad: 25 juli 2023

Kinas tidigare investeringssug i väst är över. När relationerna med västvärlden på många sätt har stagnerat så vänder sig istället Kina till nya marknader i till exempel Asien och Mellanöstern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var inte särskilt länge sedan som kinesiska affärsmän och bolag köpte upp de mesta de kunde komma över i väst. Med allt hårdare relationer genom pandemin som Kina och västvärlden genomgick ser det förhållandet dock ut att ha tagit slut, berättar WSJ.

Kina nobbar väst

Kinesiska pengar och det kinesiska styret har båda fått dåliga stämplar i väst de senaste åren, och det har gett ringar på vattnet när det gäller var Kina i sin tur väljer att investera. Numera har man till stor del vänt USA och Europa ryggen för att istället satsa sina pengar i Asien, Mellanöstern och Latinamerika.

Ett sådant exempel är Indonesien som är väldigt rikt i nickel, som är en nyckelkomponent i många av de batterier som används för att driva elfordon. Överhuvudtaget så är det dock betydligt mindre kinesiska pengar som spenderas på globala projekt, det handlar om en minskning på 18 procent på ett år. Från investeringstoppen 2016 syns en minskning med en fjärdedel, och samtidigt varnar analytikerna för att de globala investeringarna kommer avta sedan det kinesiska styret har sagt att man vill bygga upp ekonomin från insidan.

“I stort sett krymper utrymmet för Kinas investeringar till utländska avancerade ekonomier”, säger Louis Kuijs, chefsekonom för Asien och Stillahavsområdet på S&P Global Ratings.

Han tror inte att det är särskilt troligt att jätten kommer att öka sina utländska investeringar alls under den kommande femårsperioden.

Pengar på säkra projekt

Istället kommer Kina lägga pengarna på projekt som anses säkra och som man redan leder, som inom elbilar och grön energi. Det innebär sannolikt en fördubbling av investeringarna på tillväxtmarknader i till exempel Sydostasien, Mellanöstern och Afrika, eftersom kinesiska fabriksägare letar efter platser för att expandera verksamheten och hitta nya kunder, samtidigt som Peking fokuserar på marknader som är rika på resurser, som Indonesien med sina nickelfyndigheter.

ANNONS

När Kina lägger om sina investeringsplaner kan det bli kännbart för mindre ekonomier som är väldigt beroende av jätten, som till exempel Australien och Kanada.

Lär även: Kina lovar många åtgärder – ska öka ekonomin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS