Dagens PS

Kina hackar: Hotet mot undervattenskablarna ökar

När fartyg stänger av sina AIS-system är det svårt att veta vad som verkligen pågår.
När fartyg stänger av sina AIS-system är det svårt att veta vad som verkligen pågår. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

USA är nervösa att Kina har kontroll över de globala undervattenskablarna genom att hacka dem från sina reparationsfartyg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amerikanska techjättar som Google och Meta har investerat enorma belopp i undervattenskablar i bland annat Asien-Stillahavsregionen.

USA varnar för kinesiska hackare

Inte så bra menar Biden-administrationen som gång på gång varnar för att Kina hackar kablarna genom sina enorma reparationsfartyg.

Tongångarna mellan USA och Kina är redan hårda när det gäller hotet som kinesiska hackare anses utgöra mot amerikanska intressen, med bland annat Tiktok-bråket i spetsen av den konflikten.

Stänger av AIS-system

När det gäller undervattenskablarna, som står för 95 procent av den globala online-trafiken, är det svårt att veta var de kinesiska reparationsfartygen befinner sig eftersom fartygen de senaste åren ofta har haft sina identifieringssystem avstängda och därmed kunnat agera fritt utan att upptäckas under flera dagar i sträck, berättar Newsweek.

“För ett fartyg av den storleken finns det ingen uppenbar anledning till att dess nödvändiga säkerhetsutrustning är avstängd – och det är precis vad en AIS-transponder är”, säger Ray Powell, chef för SeaLight-initiativet på Stanford University, som spårar kinesisk kustbevakning och paramilitära fartyg i Sydkinesiska havet.

“Detta är särskilt oroande med tanke på de hårt trafikerade sjöfartslederna som fartygen trafikerar i.”

ANNONS

Det bevisar inte att de kinesiska fartygen är förklädda hackare av undervattenskablar men “det kan väcka misstankar om det händer upprepade gånger, särskilt om de verkar i närheten av en kabel som kan ha strategisk betydelse”, uppger en anonym källa till WSJ.

Läs även:

Lockbit-skaparen: Rysk hackare hängs ut. Dagens PS

Ukrainska hackare slog till mot ryska försvaret. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS