Dagens PS

Kärnkraft kassako för Ryssland – senaste kunden Indien

Bilden föreställer Indiens premiärminister Modi och Rysslands president Putin. Indien ska köpa sex kärnkraftverk av Ryssland
Modi och Putin kramar om varandra. Indien och Ryssland får allt tätare band, nu senast även inom kärnkraft. (Bild: Alexander Zemlianichenko/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Modi besöker Putin i Moskva. Den stora nyheten är att Indien köper sex kärnkraftverk. Ännu en kund för Rysslands på sikt viktigaste export – att bygga och underhålla kärnreaktorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samarbetet mellan Indien och Ryssland blir allt större. Nu är Ryssland inte bara en stark leverantör av olja och gas till världens största demokrati. Man ska även bygga sex kärnkraftsreaktorer i Indien. Nyheten kom under premiärminister Narendra Modis besök i Moskva under gårdagen, rapporterar CNN.

Hejdå Europa – hej Indien

Avtalet mellan Vladimir Putin och Modi är ännu ett bevis på att EU:s och USA:s sanktioner mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina går så där.

Ryssland har ersatt försäljningen av olja och gas till Europa med att bli Indiens främsta leverantör. Sedan april i år exporterar man mer till Indien än de tre nästföljande leverantörerna sammanlagt, enligt Economic Times of India.

Men avtalet om kärnkraft är faktiskt än mer betydelsefullt. Det understryker Rysslands växande roll som huvudpartner för länder i Asien och Afrika som vill börja omställningen från fossil energi till hållbara lösningar.

Sovjetiskt arv

Ryssland ligger långt bakom USA, Kina och Europa när det gäller export av teknologi och konsumtionsvaror. Det man har är råvaror – och en kunskap om kärnkraft som går hela vägen tillbaka till Sovjet-tiden. Den expertisen kommer lägligt för Putin. Samtidigt som han säljer olja och gas finns också ett växande erbjudande om kärnkraftverk.

Redan innan Ukraina-kriget var Ryssland inblandade i hälften av alla avtal om att bygga kärnreaktorer världen runt. Just nu bygger man i Kina, Iran, Egypten och som sagt Indien.

ANNONS

De andra stora säljarna av kärnkraft: USA, Kina, Frankrike, Japan och Sydkorea, står tillsammans för 40 procent sammanlagt, konstaterar Financial Times.

På sikt är kärnkraften sannolikt mer lönsam för Ryssland än fossila bränslen. Det tar upp till tio år att bygga en reaktor. Sedan ska den underhållas, uppgraderas och i en avlägsen framtid monteras ned. Det leder till mycket långvariga relationer med köparländerna.

Läs också:

Rysslands oljeintäkter förvånar. Dagens PS

Oljemarknaden: Ryssland tar Indien – Norge tar EU. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS