Kanada brinner och gör New York mest förorenat i världen

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
New York
New York är just nu världens mest förorenade stad på grund av röken från skogsbränderna i grannlandet Kanada. (Foto: TT)

The Big Apple, New York City, har plötsligt blivit världens mest förorenade stad till följd av skogsbränderna som rasar i Kanada.

ANNONS
ANNONS

Brandrök från Kanadas skogsbränder väller in över USA:s östkust, rapporterar flera amerikanska medier.

The Wall Street Journal uppger att ett ihållande dis grumlar sikten i New York, även i flera andra stater ställer brandröken till problem och myndigheterna har gått ut med varningar för försämrad luftkvalitet.

Värst är situationen för människor med astma, som får svårt att andas på grund av all rök från de mer än 400 skogsbränder som brutit ut i grannlandet Kanada.

Lamslår stora delar av flygtrafiken i New York

Den begränsade sikten leder till störningar i flygtrafiken.

På onsdagseftermiddagen stoppades avgångarna från La Guardia-flygplatsen i New York City.

På Newark och John F. Kennedy orsakade den kraftiga rökutvecklingen förseningar både för ankommande och avgående flyg.

Där till har flera idrottsevenemang har ställts in och skolor har tvingats ändra sina scheman.

Barnen hålls inomhus för att inte drabbas av röken, som avspeglar sig som “en kuslig orange nyans i New York City”, skriver WSJ och konstaterar att larmcentralen översvämmas av 911-nödsamtal i bland annat New York och Pennsylvania.

ANNONS
ANNONS

Hoppas på regn som skingrar röken

“Så länge dessa bränder förblir aktiva, stora och obegränsade, kommer det att finnas fortsatt rök i atmosfären”, säger Zack Taylor, meteorolog vid National Weather Service i College Park, Md, till WSJ.

Invånarna kan bara hoppas att han får rätt i sin prognos om att regn kan komma under torsdagen och fredagen i nordöstra USA och New England som kan bidra till att minska de dramatiska luftföroreningarna.

Över 100 miljoner människor bor i områden som just nu kantas av ohälsosam luftkvalitet, eller vad som beskrivs som ännu värre luftkvalitetsförhållanden.

Luftkvaliteten i NY i farligt intervall

Vid middagstid i går var luftkvaliteten ohälsosam, förutom i New York, i delar av Maryland, Massachusetts, Michigan, New Jersey, Ohio och Virginia bland flera andra stater.

I New York har avläsningar visat att luftkvaliteten vid ett tillfälle rört sig i det “farliga” intervallet som kräver att alla människor stannar inomhus och drar ner på sina fysiska aktiviteter.

“Mer än 400 bränder brinner för närvarande över hela Kanada. Vindar som rör sig norr till söder transporterar rök från vissa bränder till delar av USA, vilket orsakar nedgångar i luftkvaliteten i mer än ett dussin stater. Meteorologer sa att detta vädermönster förväntas fortsätta under de närmaste dagarna”, skriver The Wall Street Journal.

CNBC berättar att sökjätten Google uppmanat sina anställda att jobba hemifrån på grund av brandröken.

Läs även: Luftföroreningar ökar risken för ångest och depression

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS