Dagens PS

Ilskan: Han lever lyxliv – trots konkurs 

Efter konkurs: Gömmer sig Giuliani bakom fasaden av en åldrad, vinglig man?
Gömmer sig Giuliani bakom fasaden av en åldrad, vinglig man? (Foto: Jose Luis Magana/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Rudy Giuliani, kanske mest känd som en av ex-president Trumps mest hängivna medarbetare, anklagas för att leva lyx trots konkurs. Något som får fordringsägare att se rött.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av 2023 ansökte New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani om konkurs, bara dagar efter att han av domstol beordrats att betala ett stort skadestånd. 

Trots detta verkar hans pengaflöde vara långt ifrån sinande – något som skapar frustration hos fordringsägarna. 

Lyxliv mitt i konkursen

Enligt domstolshandlingar som CNN tagit del av har Giuliani bland annat fått 75 000 dollar från ett dokumentärprojekt och fortsätter spendera tusentals dollar varje månad på Amazon, strömningstjänster och andra inköp. 

Giuliani har dessutom lyckats behålla två lyxlägenheter i New York och Palm Beach. Han har förvisso försökt sälja lägenheten i New York, men har fortfarande kontroll över båda fastigheterna.

Fordringsägarna menar att hans ovilja att sälja dessa tillgångar visar på en bristande vilja att betala sina skulder.

ANNONS

Senaste nytt

“Ett skämt”

Under onsdagen ska en grupp arga borgenärer möta Giuliani i konkursdomstolen, där de kräver att en oberoende förvaltare tar kontroll över hans tillgångar. 

ANNONS

De vill säkerställa att de kan driva in de miljontals dollar han är skyldig, däribland 148 miljoner dollar till två valarbetare från Atlanta som han förtalade efter valet 2020.

Fordringsägarna hävdar att Giuliani inte har varit transparent med sina finanser och att hans fortlöpande utgifter har förvärrat situationen. 

“Från dag ett har Giuliani betraktat detta fall och konkursprocessen som ett skämt, gömd bakom fasaden av en åldrad, vinglig man som inte ens kan komma ihåg adressen till sitt andra mångmiljonhem och som påstår sig stå inför hemlöshet om han måste sälja det andra mångmiljonhemmet”, säger en advokat från advokatbyrån Akin Gump.

“Han använder konkursen som en förhalningstaktik. Han är inte ärlig i processen och försöker ducka och väja för att undkomma sina fordringsägare”, säger konkursadvokaten Daniel Gielchinsky

Frågor under ed

Vid den kommande förhandlingen ska fordringsägarna pressa domaren till att vidta drastiska åtgärder för att begränsa Giulianis utgifter och potentiellt likvidera hans tillgångar. 

Giuliani kan även tvingas svara på detaljerade frågor under ed om sina finanser, något han hittills vägrat göra.

Fordringsägarna hoppas nu att domstolen ska agera för att säkerställa att rättvisa skipas och att Giulianis tillgångar används för att betala av hans skulder.

ANNONS

Läs också:

USA: Rekordstort antal storföretag i konkurs. Dagens PS

De tjänar miljarder på Rysslands krigsekonomi. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS