Dagens PS

Hur mår Rysslands viktiga 58:e och 5:e arméer?

rysslands försvarslinjer
En ukrainsk soldat stiger ner genom en nyligen övertagen skyttegrav. De ryska soldaterna som dödades i angreppet ligger fortfarande kvar på marken. Foto: AP /Libkos via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 02 aug. 2023Publicerad: 02 aug. 2023

Rapporter pekar på att soldaterna Rysslands 58:e arme, som försvarar länet Zaporijzja i Ukraina, är slutkörda och har för lite ammunition på grund av Ukrainas pågående offensiv i länet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands 58:e armé är en jätteorganisation. Tiotusentals soldater har varit inblandade i att gräva skyttevärn, begrava minor och förstöra dammar – allt för att hindra den ukrainska framfarten i länet.

Bachmut

I tre sektorer, bland annat runt det omstridda Bachmut, pågick strider under tisdagen där Ukraina avancerat.

Zaporijzja, länet med det svåruttalade namnet, är centralt beläget på flera sätt och där pågår flera strider. Där ligger Europas största kärnkraftverk, den stora dammen som förstördes av ett ryskt sabotage i somras, här klyver Dneprofloden landet i öst och väst.

ANNONS

Senaste nytt

Strider rasar

Men det är också skådeplats för några av de våldsammaste striderna i Ukraina mellan invasionsstyrkorna från Ryssland och Ukrainas befirare som angriper ryssarna från norr och väster.

Det tvivelaktiga nöjet att försvara den ryskockuperade marken i det centrala länet faller på Rysslands 58:e armé, som har en stor blandning av kombinerade vapen från stridsvagnar och artilleri till flygunderstöd och fotsoldater.

Liv och död

ANNONS

Enligt ryska källor skriver det angoamerikanska forskningsinstitutet ISW, så slog ryska trupper tillbaka angrepp längs med gränsen mellan ryskockuperade Donetsk och ukrainskt kontrollerade delar av Zaporijzja – i närheten av Staomayorske och Urozhaine. Om det var framgångsrikt eller inte är svårt att lita på när det gäller ryska källor, men det verkar troligt att det pågått strider där.

Även i västra länet nära Robotyne har det pågått strider.

Allvarlig rysk utmattning

Brittiska myndigheter rapporterar att Rysslands 58:e armé, även kallat södra militärdistriktet som håller stånd i västra länet kämpar med “allvarlig stridsutmattning” (severe fatigue) och delar av den femte armén söder om Velyka Novosilka troligen kommer under allvarliga påtryckningar under den kommande tiden.

Brittiska försvarsmyndigheten rapporterade även om att södra Ukraina har stora brister på artillerigranater, brist på reserver att ersätta de trötta frontsoldaterna, och har svårt att skydda flankerna på sina stridande förband.

Läs mer om Rysslands invasion:

Svensk bandvagn bärgar stridsvagnar i Ukraina (Dagens PS)

Drönare smäller i Moskvas finanskvarter (Dagens PS)

ANNONS

Framsteg för Ukraina i offensiven (Dagens PS)

Ukraina har attackdrönare i Svarta Havet: “Supersnabba” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS