Dagens PS

Hundratals bolag gör "business as usual" med Ryssland

miljardärer
Många västerländska varor fortsätter att strömma in på den ryska marknaden. (Foto: Unsplash).
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 12 juli 2023Publicerad: 12 juli 2023

Sanktioner i Ryssland? Det gäller knappast för alla, där hundratals bolag, även jättar, fortfarande gör affärer med den enorma ryska marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har gått 1,5 år sedan Ryssland invaderade Ukraina och många utländska bolag har lämnat den ryska marknaden sedan dess. Men långt ifrån alla. Fortune har listat 400 multinationella bolag som fortfarande gör “business as usual” med Ryssland.

Storbolagen vill inte lämna Ryssland

Förutom de 400 storbolagen så har Kyiv School of Economics listat ytterligare 1 000 bolag i varierande storlek som fortfarande finns kvar i Ryssland – på en het marknad som verkar vara svår att släppa fullt ut för många företag.

Några exempel är oljejätten Shell fortsätter att köpa ryska gas. Nestle, som trots att man lovat att enbart handla med “nödvändiga” produkter fortsätter att sälja choklad och husdjursmat – som ryssarna säkerligen hade överlevt utan.

Flygbolagen tar nya rutter

Medan många flygbolag inte längre flyger över Ryssland så har både Emirates och Etihad Airways kortat sina rutter genom att göra just det. Bolagen erbjuder billigare flygresor som, ironiskt nog, många västerlänningar nappar på.

När det gäller kläder så fortsätter både Benetton och Guess på den ryska marknaden, och pumpar därmed fortsatt in pengar till krigskassan.

När många andra västerländska bolag lämnat Ryssland bildas snabbt luckor som andra passar på att fylla. Exempel är den franska detaljhandelskedjan Auchan med hundratals butiker och tusentals anställda i Ryssland. Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba fortätter att släppa nya varor och rabatter på den ryska marknaden.

ANNONS

Det är svårt att mäta hur mycket pengar som omsätts i handeln, men Fortune uppger att de 400 bolagen står för åtminstone 200 miljoner dollar i omsättning till Putins kassa.

Läs även: Ryssland stängde internet – “en krisåtgärd”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS