Hotet: Brist på arbetskraft lamslår globala ekonomin

Uppdaterad: 21 okt. 2022Publicerad: 21 okt. 2022
Snart är vi 8 miljarder människor på jorden. Om cirka 40 år kommer dock jordens befolkning börja minska, men inte på grund av ett virus, krig eller naturkatastrofer.
Snart är vi 8 miljarder människor på jorden. Om cirka 40 år kommer dock jordens befolkning börja minska, men inte på grund av ett virus, krig eller naturkatastrofer. (Foto: Pixabay)

Under de senaste decennierna har världens befolkning ökat explosionsartat, 1972 var vi 4 miljarder, om cirka en månad kommer vi vara 8 miljarder.

ANNONS
ANNONS

Experter har kallat den pågående befolkningsboomen för en aldrig tidigare skådad utmaning för vår planets ekologiska balans, och det råder ingen tvekan om att bromsad befolkningstillväxt är ett viktigt verktyg för bekämpning av klimatkrisen, det skriver Business Insider.

År 2017 tillfrågades 50 nobelpristagare om vad de anser vara det största hotet mot mänskligheten och fler än en tredjedel svarade planetens överbefolkning. De förbisåg dock att de krafter som leder till befolkningsminskning redan är i rörelse.

Ökad levnadsstandard

Om cirka 40 år kommer jordens befolkning börja minska, inte på grund av ett virus, krig eller naturkatastrofer, utan på grund av höjd levnadsstandard. Ökad levnadsstandard har sedan den industriella revolutionen följts av ökad medellivslängd och fallande födelsetal.

Med högre levnadsstandard är människor friskare, rikare, mer välutbildade, lever längre och får färre barn. Det här innebär att i rika länder föds inte längre tillräckligt många barn för att hålla sina befolkningar stabila.

ANNONS
ANNONS

Orsakar brist på arbetskraft

Den här minskningen av jordens befolkning är dock inte bra, utan snarare en hotande katastrof för vår ekonomi eftersom den orsakar en stor brist på arbetskraft. Om vi inte hittar innovativa sätt att hålla saker igång kommer den stora bristen på arbetskraft lamslå den globala ekonomin.

De ekonomiska och demografiska krafter som kommer leda till en global befolkningsminskning har varit verksamma i stora ekonomier under lång tid. Födelsetalen faller i rika länder och i medelinkomstländer och hamnar under den kritiska nivå som behövs för att upprätthålla nuvarande befolkningsnivå.

Sverige bland de högsta födelsetalen i Europa

Ett samhälle behöver 2,1 barn per kvinna för att hålla befolkningen stabil, i USA föds 1,6 barn per kvinna och i de flesta europeiska länder samt i Japan föds 1,3 barn per kvinna. I Kina är siffran 1,2 barn och i Sydkorea 0,8.

Även i Sverige har barnafödandet sjunkit det senaste decenniet, men vi har ett av de högsta födelsetalen i Europa, år 2020 föddes 1,67 barn per kvinna här, det skriver Statistiska centralbyrån.

Jordens befolkning kommer minska

Snart kommer alla världens länder hamna under den här brytpunkten. Forskning visar att antalet barn per familj minskar i länder där levnadsstandarden ökar.

I slutet av 2000-talet kommer jordens befolkning ha minskat med 1 miljard, i det mest extrema secenariot kan befolkningen ha minskat med nästan 2 miljarder. Detta enligt en analys av forskare vid Gates Foundation, skriver Business Insider.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst

Läs mer: Befolkning: Nu är vi 10,5 miljoner svenskar

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.