Kinas president Xi Jinping odlar en personkult kring sig själv, skriver Bloomberg. Efter att ha samlat på sig så många titlar att han kallats ”ordförande för allt” tituleras han nu ”ledare”. Den termen var tidigare reserverad för Mao Zedong.

ANNONS

Lingxiu, eller ”ledare”, är en laddad titel i Kina. Den förknippas med Mao Zedong, som anses vara ”den store ledaren”. Men på sista tiden har både medier, partitjänstemän och minst två politbyråmedlemmar använt den om Xi Jinping. Det skriver Bloomberg. Termen har använts under hyllande tal till presidenten som har hållits vid Kinas partikongress.

Den till synes lilla nyansförskjutningen i tilltalet kan ha stor betydelse. Tillsammans med andra tendenser till ökad makt uppfattar analytiker att Xi söker mer inofficiell auktoritet.

Bland annat tycks det inte finnas någon utsedd efterträdare till Xi Jinping, trots att han har suttit de tio år vid makten som han har rätt att sitta. Han lär nu få en tredje mandatperiod vid makten. Motståndare har mötts av en effektiv kampanj där de blivit anklagade för korruption.

Titeln ”ledare” reserverad för Mao

Men den taktiken möter motstånd i andra delar av Kinas ledarskap. Sedan Maos död 1976 har Kina sökt ett mer kollektivt sätt att leda landet. Förra året uttalade centralkommittén till och med målet att inte skapa någon personkult.

Hur Kinas befolkning ställer sig till ett eventuellt mer auktoritärt ledarskap står inte heller helt klart. Men vissa protestyttringar har förekommit där just bruket av ordet ”ledare” kritiseras.

Perry Link, professor vid University of California, säger att det går att likna en del av Kinas covid zero-strategier vid hur Mao agerade under kulturrevolutionen. Han menar att det kan finnas en önskan om större kontroll över makten från Xi:s sida, medan oppositionella i stället vill ha mer demokrati.

ANNONS
ANNONS

Att få bombastiska titlar är inte bara ärofyllt. Det kan också vara förknippat med fara. Maos efterträdare Hua Guofeng antog titeln yingming lingxiu, ”vis ledare”. Men han kom att anklagas för att bygga en personkult kring sig själv. Han ersattes med Deng Xiaoping två år senare, skriver Bloomberg.

Läs också:

Retoriken som ska ge Xi Jinping fortsatt makt i Kina [Dagens PS]