Dagens PS

Hamas svåra att besegra i sitt "spindelnät av tunnlar"

israel
Tunnlarna i Gaza ligger ofta rakt under viktiga byggnader. Foto: AP/Yousef Masoud, via TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 okt. 2023Publicerad: 27 okt. 2023

Frisläppta israeliska fångar beskriver dem som “stora spindelnät” och experter uppger att Hamas tunnlar under Gaza är “Viet Cong gånger 10”. Tunnlarna, som antagligen spänner över tiotals mil, kommer bli en svår uppgift för Israel att ta över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt medan Israel närmar sig en markoffensiv där de kommer gå in med stridsvagnar och soldater i Gaza så kommer nya rapporter om det nätverk med tunnlar som Hamas använder.

Enorma nätverk av tunnlar under Gaza

Tunnlarna beräknas sträcka sig över tiotals mil, ligga på upp till 80 meters djup under marken och beskrivs av en frisläppt israelisk fånge som ett enormt “spindelnät”. Israel kontrollerar Gaza när det gäller vad som kommer in och ut. Men det är ovanför marken. När det gäller under marken, är det Hamas som håller i trådarna, och därmed kan ta in människor, varor och vapen till Gaza.

Eftersom tunnlarna, som ofta ligger på djup på mellan 40 och 80 meter, inte har drabbats hårt av bombningarna så kan Hamas fortsatt skjuta raketer mot Israel, och när markoffensiven väl börjar så kommer de israeliska soldaterna få det svårt eftersom Hamas redan känner till tunnelnätverket som sin egen bakficka.

“Den israeliska militären kommer antagligen också få möta all den erfarenhet och kunskap som har överförts till Hamas från andra grupper som ISIS”, säger Daphne Richemond-Barak, professor vid Israels Reichman University.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Byggt tunnlar sedan 90-talet

Hamas har grävt tunnlar i Gaza sedan mitten på 1990-talet och är också orsak till varför just Hamas är mycket starkare i Gaza än på Västbanken där Israel har mer kontroll i vad som passerar över gränserna, skriver Reuters.

De senaste åren har tunnelnätverket utvidgats rejält och gjort att smugglingen av varor från Egypten har ökat. Precis som många fångar togs av Hamas under attacken i Israel den 7 oktober så tror experterna att israeliska soldater kommer tas tillfånga nere i tunnlarna som även beskrivs som “Viet Cong gånger 10”, alltså många gånger större än de tunnlar som användes under Vietnamkriget.

Läs även:

Vad händer om kriget mellan Israel och Hamas växer? – Dagens PS

Oljepris rusar mot nytt rekord efter attack mot Israel – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS