Dagens PS

"Guden" Modi splittrar världens största demokrati

Narendra Modi ses som en gud av många indier när landet nu går till val.
Narendra Modi ses som en gud av många indier när landet nu går till val. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Det är valtider i Indien och Narendra Modi ser ut att få sitta kvar som landets ledare. Modi ses som en gud av många indier, men trots att han lyfter fram demokratiska värderingar gäller dessa inte för alla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Indien ska snart gå till val och mycket pekar på att det blir Narendra Modi som blir omval till landets premiärminister i en tredje mandatperiod, med ytterligare fem år vid makten.

Världens största demokrati

Indien kallas ofta för världens största demokrati. Landet är en demokrati inte bara för att landets grundlag säger det utan för att det finns i indiernas gener, enligt Modi som även har uttalat att ”Indien är demokratins moder”.

ANNONS

Senaste nytt

Stor muslimsk befolkning

Alla indier håller dock inte med om det uttalandet.

Trots att landets hinduer utgör majoriteten av befolkningen har Indien även den största muslimska befolkningen utanför ett muslimskt land, med 230 miljoner muslimer.

De, tillsammans med andra minoriteter, känner sig förtryckta när Modi siktar mot att bilda en ännu striktare hinduisk stat, som är till för just hinduer.

ANNONS

Hinduisk nationalism fungerar nämligen väldigt bra vid valurnorna om man vill bli omvald, har det visat sig. I en Pew-undersökning från i fjol gillade åtta av tio vuxna indier Modi, och mer än hälften av dem tyckte väldigt bra honom.

Med ett väloljat PR-team bakom sig har Modi lyckats med vad ingen annan indisk ledare har lyckats med tidigare menar författaren till “The Saffron Storm: From Vajpayee to Modi”, Saba Naqvi.

“Han har medvetet skapat en kult av sin egen personlighet.”

Ses som en gud

Indien är som bekant ett land av otaliga hinduiska gudar som tar en stor plats även i dagens samhälle. Även Modi har lyckats ta en sådan plats hävdar vissa.

“Många människor tror att han är Gud”, uppger tvåbarnspappan Akash Jaiswa och ger exempel på affärsklimatet och välfärdssystemet som den populäre ledaren har byggt upp.

Samtidigt uppger många analytiker att landets demokratiutsikter inte ser lysande ut. Oroligheter mellan hinduer och muslimer sprider sig och blir allt vanligare.

“Vi vet alla varför”, säger en rickshawförare i New Delhi till CNN.

ANNONS

Läs även:

Google och Amazon ökar i Indien efter Modi-möte. Dagens PS

Adanis fall hotar även Indiens premiärminister Modi. Dagens SP

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS