Dagens PS

Gripen till Ukraina väg mot "direkt konfrontation"

Ryssland: Gripen till Ukraina väg mot "konfrontation"
Sergej Ryabkov har suttit på vice utrikesministerposten i ett kvarts sekel. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 03 mars 2023Publicerad: 03 mars 2023

Ryssland varnar nu Sverige för att skicka Jas 39 Gripen till Ukraina. Den ryske vice utrikesministern säger att det skulle vara en väg mot “direkt konfrontation”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland skulle se ett beslut om att skicka svenska Gripen till Ukraina som “en direkt väg mot ökad konfrontation”, säger vice utrikesministern Sergej Ryabkov vid en pressträff i Genève uppger Svenska Dagbladet.

“Väg mot ökad konfrontation”

Frågan gällde hur stridsplan från väst – som till exempel svenska Jas 39 Gripen – skulle påverka kriget i Ukraina.

“Att skicka alltmer dödliga vapen, framförallt stridsplan, är en direkt väg mot ökad konfrontation mellan Ryssland och Nato”, säger Ryabkov enligt SvD.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Vill splittra opinionen

“Vi varnar verkligen för detta”, fortsätter han. “De som förespråkar att sända stridsplan till Ukraina bör tänka sig för noggrant.”

Historikern och säkerhetsanalytikern Jussi Hanhimäki vid Graduate Institute i Genève anser att hoten från Ryssland kan ses som en strategi. Målet är att splittra opinionen.

Ryssland: Gripen till Ukraina väg mot "konfrontation" Om Sverige skickar Jas 39 Gripen-plan till Ukraina kan det ge ödesdigra konsekvenser enligt den ryske vice utrikesministern. Foto: TT

Hot används som argument

“Ryssarna är väl medvetna om att det finns vissa politiker som kan använda dessa hot som argument att inte skicka stridsplan, säger Jussi Hanhimäki enligt SvD.

Sergej Rybakov har suttit på vice utrikesministerposten i 25 år, och var den som förde bilaterala samtal med USA i januari 2022.

ANNONS

Ryssland orolig för Nato-utvidgning

Vi vet alla vad som hände: Samtalen misslyckades, och Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina 24 februari.

Ryabkov säger att han “djupt beklagar” Sveriges Natoansökan, och att Natos utvidgning är “den mest oroväckande utvecklingen på årtionden”, uppger SvD.

Invasion svängde opinion

Däremot kommenterar han inte att Rysslands invasion av Ukraina är vad som fått opinionen i Finland och Sverige att svänga i Nato-frågan.

“Kanske tror människor och politiker i Sverige att säkerheten i ert land kommer att förbättras med ett Natomedlemskap”, säger Sergej Ryabkov. “Men det kommer att bli tvärtom.”

“Och Ryssland kommer definitivt att vidta motåtgärder i detta läge för att försäkra vår egen säkerhet”, fortsätter den ryske vice utrikesministern.

Läs även: Litauen köper ammunition till granatgevär av Saab 

Läs även: Spekulerade i Saab-ras – är 600 miljoner torsk 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS