Dagens PS

Goldman Sachs: "Indien går om USA år 2075"

indien
Enligt Goldman Sachs kan Indien gå om USA och bli världens näst största ekonomi. (Foto: Unsplash)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 juli 2023Publicerad: 12 juli 2023

Goldman Sachs hävdar att Indien kommer att gå om USA och bli världens näst största ekonomi. Men det dröjer. Goldman Sachs placerar bytet på silverplatsen till år 2075.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En växande befolkning, framsteg inom innovation och teknik, höga investeringar och stigande produktivitet. Så lyder argumenten för varför Indien blir världens näst största ekonomi år 2075, enligt Goldman Sachs analyser.

Kommer att avancera

Indien är idag världens femte största ekonomi efter kvartetten Tyskland, Japan, Kina och USA, men kommer att avancera, enligt Goldman Sachs.

“Under de kommande två decennierna kommer Indiens försörjningskvot att vara en av de lägsta bland regionala ekonomier”, säger Goldman Sachs Researchs Indien-ekonom Santanu Sengupta.

ANNONS

Senaste nytt

Prioriterat infrastruktur

En låg försörjningskvot tyder på att det är proportionellt fler vuxna i arbetsför ålder som kan försörja ungdomar och äldre.

Sengupta tillägger att nyckeln till att dra fram potentialen hos Indiens snabbt växande befolkning är att öka arbetskraften. Idag är bara 20 procent av de indiska kvinnorna i arbetsför ålder i arbete, vilket skulle kunna förbättras.

Indiens regering har prioriterat infrastruktur, särskilt vägar och järnvägar. I den senaste budgeten fortsätter man med de 50-åriga räntefria låneprogrammen till investeringar i infrastruktur, skriver CNBC.

ANNONS

Teknik och innovation

En spetsfunktion i Indiens ekonomiska framtidsbygge är även dess framsteg inom teknik och innovation, säger investeringsbanken.

Indiens intäkter från teknikindustrin väntas öka med 245 miljarder dollar till slutet av 2023, enligt icke-statliga Nasscom.

Den tillväxten kommer från IT, affärsprocesshantering och mjukvaruprodukter, noterar Nasscoms rapport.

Kapitalinvesteringar kommer också att vara en viktig drivkraft i Indiens tillväxt.

“Indiens sparande kommer sannolikt att öka med sjunkande försörjningskvoter, stigande inkomster och djupare utveckling av finanssektorn, vilket sannolikt kommer att driva ytterligare investeringar”, står det i Goldman Sachs rapport.

Men fler måste arbeta

Investeringsbanken påpekar att arbetskraften i Indien minskat under de senaste 15 åren.

ANNONS

Nettoexporten har också hämmat Indiens tillväxt, eftersom landet har ett underskott i bytesbalansen.

Indiens ekonomi drivs i hög grad av inhemsk efterfrågan med upp till 60 procent av tillväxten knuten till inhemsk konsumtion och investeringar, enligt banken.

Indiens BNP ökade med 6,1 procent under årets första kvartal, vilket överträffade Reuters förväntningar på 5 procents tillväxt. Landets helårstillväxt beräknas nu landa på 7,2 procent.

Läs mer: Google och Amazon ökar i Indien efter Modi-möte

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS