Den vitryska aktivisten Ales Bialiatski och två människorättsgrupper vinner fredspriset 2022, skriver CNBC. Bialiatski sitter fängslad och kan inte ta emot priset. Det är oklart om han har nåtts av beskedet.

ANNONS

Organisationerna som får ta emot Nobels fredspris tillsammans med Bialiatski är Memorial och Center for Civil Liberties.

Sedan 80-talet har Bialiatski kämpat för demokrati i Vitryssland. Han har suttit i fängelse i olika omgångar och nyligen hamnade han där igen. Anklagelserna handlar om skatteflykt, men eftersom det finns politiska motiv har dessa förmodligen varit ogrundade. Bialiatski greps nämligen i samband med stora protester mot dess president Lukasjenko.

Fredspriset till demokratikämpar

Kommitténs motivering till priset är att Bialiatski har ”ägnat sitt liv åt att främja demokrati och fredlig utveckling i sitt hemland”.

Center for Civil Liberties verkar i Ukraina och arbetar med mänskliga rättigheter och demokrati i landet.

”Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 har centret engagerat sig i att identifiera och dokumentera ryska krigsförbrytelser mot den ukrainska befolkningen”, enligt kommittén. Den ryska rättighetsgruppen Memorial, grundades 1987 i Sovjetunionen för att hedra offer för politiskt förtryck.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Nobelpris sålt på auktion till rekordpris [Dagens PS]