Sydafrika plågas av rullande strömavbrott – varje dag. Nu rustar landets företag för att hela elnätet kan kollapsa, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Den sydafrikanska regeringen har svurit att elnätet inte ska tillåtas att kollapsa, men det statliga elbolaget Eskom har enorma problem och har tidvis haft mer än 50 procent av sin elproduktion ur spel, vilket lett till rullande strömavbrott i landet – varje dag under 2023, och upp till 12 timmar om dagen.

Eskom står för 90 procent av landets energiproduktion, som domineras av kolkraftverk i den norra delen av landet. Det är fortfarande ett osannolikt scenario – men ett massivt oväntat haveri av produktionsenheter eller storskaliga överföringsfel kan sänka hela elnätet, har Eskom medgett.

Ett sådant haveri skulle kunna pågå i dagar eller veckor innan elen kommer igång igen, vilket ”skulle vara katastrofalt”, med risk för plundring, vandalism och offentlig oro, enligt Eskom.

”Aldrig tidigare skådad nationell katastrof”

Vatten och avlopp skulle också slås ut när elen till pumparna. Dessutom skulle det snabbt bli brist på bränsle vilket skulle slå hårt mot transporterna och industrin, samt de reservgeneratorer som driver exempelvis sjukhus.

”En blackout är en risk som Sydafrika inte har råd att ta”, säger Eskom enligt Bloomberg.

”Det är ingen överdrift att säga att det med all sannolikhet skulle bli en monumental och aldrig tidigare skådad nationell katastrof som skulle hota många liv.”

Företag litar inte på elnätet

Trots löftena från regeringen om att elnätskollapsen inte kommer att ske rustar nu många företag för katastrofen. Gruv- och telekommunikationsföretag, återförsäljare och privata sjukhus spenderar miljontals sydafrikanska rand på batterier, solpaneler och generatorer för att skydda sin verksamhet, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

En total nätkollaps är inte ”särskilt trolig, men du måste planera för det”, sa Ralph Mupita, vd för MTN Group, Afrikas största mobiloperatör, vid en investerarpresentation förra veckan.

Läs även: Nu kan solen stoppa flyget – och stänga elnät [Dagens PS]