Dagens PS

Europas krig göder USA:s ekonomi

Amerikanska vapen är populära runt om i världen, som här i Taiwan. (Foto: TT)
Amerikanska vapen är populära runt om i världen, som här i Taiwan. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

USA lägger stora summor på krigen i Ukraina och Israel, men många av de dollar som spenderas studsar sedan tillbaka till den amerikanska stadskassan. Krig har blivit en riktig kassako för USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det går som tåget för USA:s vapenindustri.

Höga klagomål ekar i Vita huset som säger att USA måste skära ner på de dyra vapenleveranserna till Ukraina, och på sistone även till Israel.

Krig är bra för USA:s ekonomi

Många av de som står bakom klagomålen inser dock inte att USA:s ekonomi mår bra av krig på andra sidan Atlanten, och en stor del av pengarna som spenderas i krigen kommer tillbaka till den amerikanska statskassan. Det menar Lael Brainard, chefen för Vita husets nationella ekonomiska råd.

“Det är en av de saker som missförstås – hur viktig finansieringen är för sysselsättning och produktion runt om i landet,” säger hon.

Att krigen är bra för USA beror på ett par saker.

ANNONS

Senaste nytt

Går på högvarv

USA:s vapenindustri går på högvarv när Europa nu beställer allt fler vapensystem för att förstärka sina ställningar gentemot Ryssland, och boomen kommer även genom beställningar från Pentagon som både köper ny utrustning från försvarstillverkarna och fyller på sina militära lager som är uttömda av leveranserna till Ukraina.

ANNONS

Krigstider göder därmed USA:s ekonomi, och faktum är att industriproduktionen i den amerikanska försvars- och rymdsektorn har ökat med nästan 18 procent sedan Rysslands invasion för två år sedan. Det innebär samtidigt att av alla de miljarder dollar som strömmar in i Ukraina så studsar faktiskt runt 60 procent tillbaka genom alla vapenintäkter, berättar WSJ.

Exporterar energi

USA drar även nytta av kriget på ett ett annat sätt – genom energileveranser.

När Europa nobbade rysk gas blev det istället amerikansk LNG som länderna började efterfråga. USA blev världens största LNG-exportör förra året, och gasexporten förväntas fördubblas inom några år fram till 2030, och det är Europa som står i fokus – dit två tredjedelar av exporten skickas.

Nu storsatsar USA genom att bygga ut en rad LNG-projekt så att gasen kan fortsätta att flöda in obehindrat i Europa.

“Den amerikanska ekonomin gynnas avsevärt av dessa massiva investeringar”, säger Alex Munton, chef för LNG-forskning vid Rapidan Energy Group.

Läs även:

Så ska Saabs budgetbomb vända krigslyckan i Ukraina – Dagens PS

ANNONS

Kriget stimulerar rysk ekonomi – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS