Dagens PS

Eskalering i Sydkinesiska havet: "Piratfasoner"

Båt i Sydkinesiska havet.
Konfliken eskalerar i Sydkinesiska havet. Bilden är taget i ett annat sammanhang. (Foto:TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Spänningarna i Sydkinesiska havet har nått en ny nivå efter att Filippinerna anklagat Kinas kustbevakning för ett brutalt anfall med bladvapen mot filippinska soldater.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Incidenten, som dokumenterades på film, markerar en dramatisk upptrappning i konflikten kring de omtvistade Spratlyöarna och riskerar nu att dra in USA.

Filmer som den filippinska militären släppte på torsdagen visade kinesiska kustbevakningsofficerare som viftade med en yxa och andra knivar mot de filippinska soldaterna och förstörde deras gummibåt, enligt CNN.

Manila kallade attacken för en “fräck aggression”.

Händelsen är den senaste i raden av allt mer eskalerande konfrontationer i den resursrika och strategiskt viktiga vattenvägen i Sydkinesiska havet.

Läs även: Kina på djupt vatten – psykade nederländskt krigsfartyg. Dagens PS

Stärka maktposition

Kina hävdar hävdar fullständig kontroll och äganderätt över nästan hela Sydkinesiska havet. Så även de flesta öar och sandbankar inom det som är hundratals mil från Kinas fastland.

Flera regeringar, inklusive Manila, gör samma anspråk.

ANNONS

Men Collin Koh, forskare vid S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore, säger att det är anmärkningsvärt för Kinas kustbevakning att gå ombord på ett filippinskt marinfartyg.

Händelsen i sig markerar en vändpunkt i de långvariga spänningarna mellan länderna, där Kina antar nya och mer öppet aggressiva taktiker.

“De kan vara gummibåtar, men det ändrar inte det faktum att de är filippinska flottans fartyg, och enligt internationell lag åtnjuter de vad vi kallar suverän immunitet”, säger Koh.

“Det är mycket farligt, för om något kan det till och med tolkas som en krigshandling.”

ANNONS

Senaste nytt

“Medveten handling”

Vid en presskonferens på onsdagen sa högre filippinska militärtjänstemän att Kinas kustbevakning olagligt gått ombord på filippinska gummibåtar.

De stal sju gevär, förstörde motorer, kommunikations- och navigeringsutrustning och tog mobiltelefoner från den filippinska personalen.

“De punkterade medvetet våra gummibåtar med knivar och andra spetsiga verktyg”, säger Alfonso Torres Jr., befälhavare för Filippinernas västra kommando, AFP.

ANNONS

En filippinsk soldat på gummibåten förlorade även sin högra tumme när den kinesiska kustbevakningen rammade båten, säger Torres.

Den kinesiska kustbevakningen ska dessutom ha använt tårgas, bländande blixtljus och höga sirener, rapporterade AFP.

“Bara pirater gör det här”, säger general Romeo Brawner Jr, stabschef för Filippinernas väpnade styrkor.

“Endast pirater stiger ombord, stjäl och förstör fartyg, utrustning och tillhörigheter.”

Läs även: Xi Jinping kräver: “Mer lojalitet – mindre korruption”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS