Dagens PS

Erdoğans rival Kılıçdaroğlu lovar fred och demokrati

Kılıçdaroğlu
Oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlu. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 maj 2023Publicerad: 04 maj 2023

Turkiet går till val den 14 maj, och för första gången på länge riskerar president Erdoğan att förlora. Hans rival Kemal Kılıçdaroğlu leder i opinionsundersökningarna och går till val med löften om fred och demokrati.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan Recep Tayyip Erdoğan bildade fred- och rättvisepartiet (AKP) 2001 har han varit den dominerande kraften i turkisk politik. Han blev premiärminister 2003, och har sedan 2014 varit president efter att konstitutionen gjorts om för att ge presidenten mer makt.

Den förändringen är något som utmanaren Kemal Kılıçdaroğlu från det republikanska partiet CHP vill rulla tillbaka – som en del av hans valplattform finns att Turkiet ska återgå till parlamentarismen. Han vill alltså bli president för att avskaffa presidentens makt. Han lovar också att bara sitta en mandatperiod.

Haft makten i 20 år

Framför allt vill han att Turkiet gör sig av med Erdoğan som suttit vid makten i 20 år. En allians av sex oppositionspartier har gått samman för att stödja Kılıçdaroğlu i hans kampanj för att bli president.

“De unga vill ha demokrati. De vill inte att polisen ska komma till deras dörrar tidigt på morgonen bara för att de twittrat”, säger Kılıçdaroğlu till BBC med referens till att turkar idag kan hamna i fängelse för att förolämpa presidenten.

“Jag säger till unga människor att de kan kritisera mig fritt. Jag ska se till att de har rätt till det”, säger han.

Han vill också att Turkiet prioriterar relationerna med väst, och inte Ryssland.

“Vi vill bli en del av den civiliserade världen. Vi vill ha fria medier och fullständigt rättsligt oberoende. Erdogan tänker inte så. Han vill vara mer auktoritär. Skillnaden mellan oss och Erdogan är skillnaden mellan svart och vit”, säger Kılıçdaroğlu till BBC.

ANNONS

Oro för fult spel

Många oroar sig för fult spel inför presidentvalet i Turkiet, som väntas bli så pass jämnt att ingen får majoritet i första omgången. I så fall går de två huvudkandidaterna vidare till en andra valomgång 14 dagar senare. Men Kılıçdaroğlu tror inte att Erdoğan kommer att fuska.

“Vi kommer att pensionera honom och skicka honom till hans hörn. Han kommer att ta ett lugnt steg tillbaka. Ingen borde vara orolig för det”, säger presidentkandidaten Kılıçdaroğlu om den nuvarande presidenten.

Läs även: Turkiet: Så länge dröjer Sveriges Nato-medlemskap

Läs även: Svenskarnas nya resmål under tuffare tider  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS