Vladimir Putin börjar lida brist på bundsförvanter. Det stod klart under onsdagen när FN:s generalförsamling samlades för att säga sitt om Rysslands annekteringar i Ukraina. 

ANNONS

Fördömandet kunde knappast ha varit mer kraftfullt när 143 av totalt 193 medlemmar i FN:s generalförsamling under gårdagen röstade mot Rysslands annekteringar i Ukraina.

En omröstning som har sitt ursprung i att Ryssland nyligen valde att ockupera områdena Kherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizhzhia i Ukraina – trots omvärldens protester, skriver Business Insider.

De stöttar Putin

Att majoriteten var överväldigande mot Rysslands handlingar kommer kanske inte som en jättestor överraskning. Likväl sänder omröstningen ut en tydlig signal till den ryske presidenten Vladimir Putin som börjar bli allt mer isolerad.

Utöver de 35 länder som valde att avstå från sin röst är det i nuläget endast fyra länder som kan tänka sig att ge den ryske presidenten sitt stöd.

Hit hör Nordkorea, Vitryssland, Syrien och Nicaragua som tillsammans med Ryssland själva försvarade annekteringen.

Att betrakta som diktaturer

Gemensamt för dessa länder är att de alla är att betrakta som diktaturer, skriver Business Insider.

Kanske också att de sedan kriget i Ukraina bröt ut betraktats som ”vänliga” av Putin. En egenskap som övriga länder i FN:s generalförsamling uppenbarligen saknar.

ANNONS
ANNONS

Det gör onsdagens omröstning historisk på mer än ett sätt och illustreras bäst med att nationer som under tidigare resolutioner valt att lägga ned sin röst, nu anslutit sig till ja-sidan.

Hit hör till exempel Bangladesh, Marocko och Irak, men framförallt Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, vilket talar för att de vänliga länderna börjar bli en bristvara.

Läs även: Populäre Putin – gillar ryssar erövringskrig? [Dagens PS]