Kärnkraftspolitiken svänger i Tyskland, och de sista tre kärnkraftverken i landet ser ut att förbli öppna över vintern.

Det ser ut som om Tyskland går mot en vändning i kärnkraftspolitiken med förlängda brukstider. Tysklands miljöminister, Robert Habeck från de gröna, öppnade på tisdagen upp i Der Spiegel för att skjuta på nedstängningen av de sista tre kärnkraftverken i landet, en åtgärd som ska hjälpa i energikrisen. Ett långtida tabu för miljöpartiet verkar således brytas.

ANNONS

”Vi kommer att använda kärnkraftverken när vi behöver dem”, säger Habeck. 

Christian Lindner, finansminister från det marknadsliberala FDP, hade tidigare förordat en förlängning av brukstiden på de tyska kärnkraftsverk som ännu är i bruk för att hantera den rådande energikrisen, som Dagens PS tidigare rapporterat om.. Även oppositionella CDU, som under Angela Merkel drev igenom kärnkraftens nedläggning, har under den nya företagarvänliga ledaren Friedrich Merz förordat en förlängning.

De andra regeringspartierna, SPD (socialdemokraterna) och de Gröna (tyska miljöpartiet), har däremot varit motståndare till en förlängning. Man har flera gånger uttalat sig emot en förlängning, som man beskrivit som inte möjlig och inte nödvändig. Man hävdade att det inte var brist på el, utan på gas.

Ökat tryck på miljöpartiet

Miljöpartiet de gröna har länge haft motståndet mot kärnkraften som en central fråga. Tagesshau beskriver det som ”en del av partiets tillkomstmytologi, att man växt fram ur anti-kärnkraftsrörelsen på 80-talet, som har djupa rötter i partiet”.

Trycket på miljöpartiet har dock blivit allt större, både inom Tyskland och inom EU, där man oroats allt mer över brist på el under vintern. Bundeskanzler Olaf Scholz (SPD) har enligt Saarbrücker Zeitung lovat presentera åtgärder som ska avhjälpa energikrisen i de närmaste dagarna.

ANNONS
ANNONS

Vändning kring kärnkraften

Nu verkar det vända i kärnkraftsfrågan. Närings- och miljöministern Robert Habeck, de gröna, sade under tisdagen till Spiegel att han tror att det är sannolikt att brukstiden för två tyska kärnkraftverk förlängs från planerade nedläggningen i december. Förlängningen verkar i dagsläget vara till april, alltså till vinterns slut.

Läs även: Ola Serneke vill bygga ett kärnkraftverk [Dagens PS]