Tysklands finansminister tycker att det är förståeligt att Tyskland kritiseras för att driva upp Sveriges energipriser.

ANNONS

Christian Lindner, Tysklands finansminister anser att Europa har ett enormt problem med kapaciteten för energiutvinning och vill dämpa Europas stigande energipriser med tysk kol- och kärnkraft, det rapporterar Dagens Nyheter.

Både i och utanför Tyskland är pressen på den tyska regeringen stor. Från Sverige kommer kritik om att Tyskland driver upp svenska elpriser, kritik som Christian Lindner, från liberala FDP, kan förstå.

”Det är svårt att förklara att vi, i denna krissituation, inte lyckats fatta nödvändiga beslut om kol och kärnkraft”, säger Christian Lindner till DN.

Den tyska regeringen splittrad av frågan om hur gas- och elpriserna ska dämpas. FDP vill tillåta att tre kärnkraftverk som är i bruk får fortsätta producera el till år 2024 samt öka användningen av Tysklands kolkraftverk.

Men Robert Habeck, Tysklands närings- och klimatminister från miljöpartiet De gröna, säger nej till kärnkraften vars stängning planeras till årsskiftet.

FDP vill att De gröna ändrar sig. Christian Lindner, anser att Tyskland befinner sig i en nödsituation och menar att ingen vill satsa på dessa energikällor på lång sikt men att Tyskland måste erkänna att de nu behövs.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tysk kol och kärnkraft ska lösa elkrisen [Dagens PS]