Tysklands finansminister Christian Lindner lyfter fram kol och kärnkraft som lösningen på elkrisen. Det kommer dämpa elpriserna i Europa och Sverige menar han. 

ANNONS

Hur Tyskland ska producera el framöver splittrar regeringen – där finansminister Christian Lindners liberala FDP vill storsatsa på kol- och kärnkraft. De gröna, vill precis som Miljöpartiet i Sverige, dock inte satsa på kärnkraft så FDP måste därför övertyga De gröna om att både kol och kärnkraft behövs för att klara Tysklands och Europas elkris i vinter, skriver DN. 

”Ingen vill satsa på det på lång sikt – det vore inte vettigt för vare sig ekonomin eller klimatet. Men i en nödsituation som denna måste vi erkänna att det behövs”, säger Christian Lindner.

Kritiseras för höga elpriser

Samtidigt kritiseras Tyskland för att driva upp priserna i Europa, bland annat av Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar som tidigare har twittrat: ”Varför ska Skåne och Mellansverige drabbas av att Tyskland gjort sig beroende av rysk gas?”

Lindner förstår kritiken – ”det är svårt att förklara att vi, i denna krissituation, inte lyckats fatta nödvändiga beslut om kol och kärnkraft”.

Vidare vill Tyskland hitta nya samarbetspartners, där både Qatar och Saudiarabien är heta kandidater för handel med flytande gas. Energi verkar emellertid gå före värderingar om mänskliga rättigheter, som varken Qatar eller Saudiarabien har gjort sig kända för att backa upp.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tyskland nationaliserar Uniper för att undvika energikollaps [Dagens PS]