Europeiska länder skärper sina sanktioner mot rysk olja från och med nästa vecka. Hur oljeproducenterna i Opec ska reagera är ännu oklart. Men det blir alltmer tydligt att gamla mönster är brutna.

ANNONS

I april 2020 sågs G20-länderna, inklusive Saudirabien och Ryssland, för att hitta en lösning på oljepriset i samband med pandemin. Det framstår som en helt omöjlig sak i dag, konstaterar Financial Times.

Sanktionerna mot Ryssland som Europa har genomfört har fått Ryssland att svara med avstängda leveranser av bland annat gas.

Relationer som har tuffat på som vanligt i flera decennier håller på att spricka i sömmarna på grund av det nya läget. Det handlar inte bara om Europa och Ryssland, utan även om USA:s relation till gulfstaterna.

Dessutom tävlar nu alla parter om att ersätta fossila bränslen med förnybar energi – samtidigt.

Nästa vecka väntas Europa börja blockera rysk skeppad råolja, vilket är en upptrappning av sanktionerna.

Europeiska bolag slutar försäkra oljefartyg

Samtidigt hindras europeiska bolag att försäkra sina oljefartyg om de transporterar rysk olja till något annat land, som inte deltar i sanktionerna. Men man gör undantag från regeln om länderna accepterar ett pris på sin olja som Europa och USA har bestämt.

ANNONS
ANNONS

I praktiken innebär det ett globalt pristak på rysk olja, dikterat av väst. Hur detta kommer att påverka världsmarknaden är ännu mycket oklart. Det kan både bidra till en sänkning och en höjning av oljepriset.

Rysslands vice premiärminister Alexander Novak kommer att få möjlighet att diskutera detta med Opec i samband med söndagens möte.

För veteraner från energibranschen innebär dagarna efter mötet och sanktionerna stora risker för oljemarknaden, vilket i sin tur kommer att påverka också den globala ekonomin.

Etablerade geopolitiska normer och försörjningskedjor har utmanats under det senaste året, skriver Financial Times.

Opec kan svara på olika sätt

Förra månaden minskade Saudiarabien på oljetillförseln. Det följer på händelser då Ryssland avsevärt har dragit ned på gastillförseln.

Det fick USA att lätta på kranarna och ta av sitt oljelager för att få ned priserna på bensin. Europa har försökt ersätta den ryska gasen. Roger Diwan, oljeanalytiker på S&P Global, säger till Financial Times att det rör sig om ”tektoniska förskjutningar” i geopolitiska relationer.

ANNONS
ANNONS

”Vi vet inte hur den här marknaden kommer att fungera efter ett visst datum. Justeringen kommer att bli dramatiskt”, säger Diwan.

Oljepris voilatilt på nytt

Oljepriset på råoljan Brent har i sjunkit avsevärt från sommarens toppnivåer på 120 dollar per fat till ungefär 85 dollar i dag. Kinas politik kring covidutbrotten har bidragit till de, då de kinesiska industrierna inte har drivits i samma takt.

I den här situationen är Europa sårbart för förskjutningar, men också hela sektioner av världsmarknaden som helhet.

Idén om pristak kommer från USA:s finansdepartement från början, men har accepterats av EU. Det är ett sätt att försöka kontrollera och hålla nere Kremls intäktsström

EU och Storbritannien dominerar försäkringsmarknaden för oljetankfartyg, och planen är ett sätt att kompensera för att det kan påverka Ryssland mycket.

USA trodde att de europeiska sanktionerna skulle kunna leda till en kollaps av det ryska utbudet och har velat få igenom krav som i viss mån urvattnar dem. Bland annat vill Europa också låta bli att försäkra fartyg från bolag där någon del av flottan levererar åt Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Var hamnar pristaket – och vad gör Opec?

Var Europa kommer att sätta pristaket är ännu oklart. En del vill sätta så låga nivåer som 20 dollar, andra diskuterar summor på 65 dollar per fat.

Det, och flera andra tendenser i världsekonomin kommer i slutändan påverka hur oljepriset kommer att påverkas.

Det kan både bli en stegring och en sänkning, beroende bland annat på vilket pris EU sätter och hur Opec reagerar på det.

Så långt har Ryssland inte behövt dra ner på sin oljeproduktion, och man får oljan såld med ganska god förtjänst. Hur det går efter de nya sanktionerna återstår att se.

Läs också:

Goldman Sachs tror oljepriset når höga nivåer [Dagens PS]