Dagens PS

"Självförsörjande" – ändå sjudubblas elräkningen

Elräkning
Många får minska ordentligt på elförbrukningen i vinter för att få ekonomin att gå runt. Foto: Henrik Montgomery / TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 04 nov. 2022Publicerad: 02 nov. 2022

Wallenstams chockhöjning av elräkningen med flera hundra procent har ingenting med kostnaderna att göra, menar Hyresgästföreningen. Bolaget är nämligen självförsörjande på el.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Wallenstam höjer från årsskiftet elräkningen för sina hyresgäster med 650 procent. Från dagens 40 öre per kilowattimme, kWh, till 300 öre. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Tusentals hyresgäster får dyrare el

Wallenstam har 11 800 lägenheter i Stockholm, Göteborg och Uppsala och hyresgästerna tvingas betala elräkningen till det bolag som erbjuds.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Självförsörjande på el

Wallenstam producerar själv all sin el. Det berättar tidningen Hem och Hyra på sin hemsida. Men hyresgästernas elräkning förväntas stiga med 650 procent. Dessutom yrkar Wallenstam på nästan 10 procents hyreshöjning, och hänvisar bland annat till de ökande energipriserna.

LÄS ÄVEN: Jätteras för pensionsfonderna – experten: “Kalle Anka-pengar”

53 vindkraftverk

Wallenstam äger 53 vindkraftverk och har dessutom solpaneler på många av sina hus.

Bolaget är därför sedan ett antal år tillbaka självförsörjande på el som täcker både deras egen och hyresgästernas förbrukning, uppger Hyresgästföreningen. De hänvisar till uppgifter från Wallenstams egen hemsida och årsredovisning.

Stolt VD

”Vi är både stolta och nöjda över det faktum att vi sedan 2013 är självförsörjande på förnybar elenergi genom våra egna vindkraftverk. Det har varit en viktig hållbarhetssatsning för oss och har även nu när priserna gått upp varit en prissäkring i vår verksamhet”, skrev vd:n och huvudägaren Hans Wallenstam i delårsrapport för det första halvåret i år.

Men den prissäkringen är det alltså inte hyresgäster som får ta del av. Dagens Industri har fått en kommentar från fastighetsbolaget, som är ett av Sveriges största. Så här skriver kommunikationsdirektören Elisabeth Vansvik i ett e-postmeddelande till tidningen:

“Ingen direkt lina”

”Ambitionen är och var att producera grön el i samma omfattning som den el som förbrukas i våra hus. Det finns ingen direkt lina som förser husen direkt från vindkraftverken utan vi är en del av marknaden och vi köper in elen till våra fastigheter för samma pris som våra hyresgäster betalar för sin hushållsel.”

“Elräkningen är orimlig”

Hyresgästföreningen som företräder de som betalar elräkningen själva, är inte övertygade om rättvisan i upplägget, skriver Hem och Hyra:

“Det är orimligt. Det vi hör vid förhandlingsbordet rimmar dåligt med det vi läser i deras årsredovisningar”, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carl-Johan Bergström.

Läs mer om elräkningen:

Wallenstam chockhöjer elräkningen 650 procent

Elchock: Hennes elräkning är dyrare än hyran

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS