Dagens PS

Rysk gasledning genom Ukraina har exploderat

Rysk gasledning
Gazproms pumpstation Sudzha i Ukraina, som gasledningen går igenom. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 dec. 2022Publicerad: 20 dec. 2022

En explosion har skett på den ryska gasledningen Urengoi-Pomary-Uzhhorod, som går genom Ukraina för export till Europa, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska nyhetskanalen RBC. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pipelinen Urengoi-Pomary-Uzhhorod har fortsatt att transportera rysk gas från nordvästra Sibirien genom Ukraina till Europa under 2022 – trots Rysslands invasion av sitt grannland.

Regionen Tjuvasjiens ministerium för nödsituationer säger enligt Reuters att gasledningen gått sönder nära byn Kalinino, cirka 150 kilometer väster om staden Kazan vid floden Volga.

Enligt lokala myndigheters Telegram-konton har en person skadats och flödet av gas stängts av i sektionen. Gasfacklan som uppstod vid explosionen ska nu ha släckts. Gaslinjen byggdes på 1980-talet och är den huvudsakliga rutten för gas till Europa, särskilt efter att en annan rysk gasledning, Nordstream, exploderat i Östersjön i september.

Den statligt ägda gasproducenten Gazprom och dess lokala filialer svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer, skriver Reuters.

Läs även: Säpo: Detonationer orsak till Nord Stream-läckor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS