Norge vidtar åtgärder för att kunna begränsa sin elexport i vinter. Det meddelande landets olje- och energiminister på måndagen.

ANNONS

Norge är en av Europas största exportörer av el. Nu vidtar landet åtgärder för att kunna begränsa sin elexport i vinter, om det blir nödvändigt, skriver Bloomberg.

Landet får nästan all sin el från vattenkraft. Historiskt sett har man kunnat exportera ett rejält överskott, och har fortfarande bland de lägsta priserna i Europa.

Men det torra vädret under våren, framför allt i landets södra delar, har gjort att vattenreservoarerna har sjunkit till lägre nivåer än normalt.

Den norska regeringen säger att de låga nivåerna betyder att man nu måste agera för att förhindra inhemsk elbrist i vinter.

I måndags meddelade Norges energiminister Terje Aasland att man kommer att prioritera att fylla vattenreserverna, framför energiproduktion, om vattennivåerna sjunker till lägre nivåer än normalt för perioden.

En kontrollmekanism

AasIand menar att det i praktiken handlar om en kontrollmekanism som begränsar möjligheten till elexport i händelse av låga vattennivåer.

I takt med att energikrisen i Europa förvärras, skulle en begränsad elexport från Norge vara ytterligare ett slag mot de länder som förlitar sig den billiga norska vattenkraften.

Norge är inte medlem i EU, men är en del av Europas inre energimarknad. Enligt den inre marknadens regler, får länder inte får stävja flöden till grannländer under längre perioder, och bara i yttersta nödfall.

ANNONS
ANNONS

Aasland och statsminister Jonas Gahr Store träffade stortingets ledare på måndagsmorgonen, för att informera dem om situationen och hur elmarknaden ser ut just nu.

Men Aasland sa också att vattennivåerna trots allt är högre än tidigare prognoser för hösten, och att risken för att Norge kan komma att behöva ransonera el i vinter är låg.

Läs även: Energikris jackpott för norskt oljebolag [Dagens PS]