Dagens PS

Oljebossar sågar grön omställning

Slut med olja? Knappast om oljebolagen får som de vill.
Slutpumpat? Knappast om oljebolagen får som de vill. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 mars 2024Publicerad: 20 mars 2024

Att världen skulle nå sin oljetopp inom några år stämmer kanske i den rika världen. Men majoriteten av världens befolkning bor i fattiga länder och där är behovet av billig energi större än någonsin. Nu sågar ett par av världens största oljechefer planerna på omställningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en perfekt värld ställer länderna om från olja och andra smutsiga energikällor till gröna källor.

Den bilden kanske stämmer i den rika delen av världen, men är långt ifrån en övergripande bild som väst gärna vill måla upp.

Oljan flödar

Det uppger några av de största oljebossarna som givetvis vill se sina oljeflöden fortsätta långt in i framtiden. Enligt dem är det dock något som krävs för att fylla energibehovet i en värld, där inte bara befolkningen snabbt ökar, utan även energibehovet.

Att oljan skulle nå sin topp 2030 och att länderna ska börja fasa ut olja och gas är därför en “fantasi”.

Det uppgav ett av de tyngsta namnen i oljeindustrin, vd:n för det saudiska oljebolaget Saudi Aramco, Amin Nasser, tidigare i veckan.

ANNONS

Senaste nytt

Ökningen sker i utvecklingsländer

Ett allt för stort fokus i alla hållbarhetsdiskussioner är på väst, menar Nasser, medan den stora befolkningsökningen sker i utvecklingsländerna – människor som ofta inte har råd med alternativa energikällor och där enbart en bråkdel av alla nyinvesteringar riktas.

ANNONS

Ännu en oljechef vill väcka liv i debatten.

Shaikh Nawaf al-Sabah är vd för Kuwait Petroleum Corporation, och även han sågar påståendet om att oljan kommer nå en topp redan i slutet av detta årtiondet.

“Världens befolkning kommer att öka med runt 25 procent fram till 2050, men efterfrågan på energi kommer öka snabbare än så”, uppgav vd:n på tisdagen.

Att bara helt plötsligt stänga av oljepumparna fungerar därför inte menar de båda cheferna. Världens fattiga måste få tillgång till billig energi, och den omställningen kommer inte ske över en natt, berättar CNBC.

Vill öka oljeproduktionen

Kuwait Petroleum Corporation planerar därför att öka sin produktionskapacitet till fyra miljoner fat olja om dagen fram till 2035, upp från nuvarande tre miljoner fat per dag, enligt Shaikh Nawaf al-Sabah.

“Vi ser att efterfrågan ökar under hela energiomställningen.”

Läs även:

ANNONS

Kina får priserna på olja att falla mer. Dagens PS

Ryssland rekordrikt på sin olja. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS