Dagens PS

Energikriget eskalerar – Putins nya plan mot Ukraina

Energikriget
Energikriget eskalerar i Ukraina. Här en transformatorstation i Kharkiv som träffats av en rysk attack. (Foto: Yevhen Titov/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 apr. 2024Publicerad: 13 apr. 2024

Energikriget i Ukraina har esklalerat igen. Efter att ha misslyckats att slå ut energiinfrastrukturen förra vintern gör Vladimir Putins Ryssland nu ett nytt försök.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands invaderande armé har bytt taktik och försöker nu knäcka Ukraina genom att förstöra landets energisystem från luften med missiler och drönare.

Attacker i veckan slog ut kraftverk och transformatorstationer och skadade andra. Mer än 200 000 människor i Ukrainas näst största stad Kharkiv var i veckan helt utan elektricitet.

“Vi antar att vi på detta sätt har ett inflytande på det ukrainska militärindustriella komplexet”, sa Rysslands president Vladimir Putin under ett möte i Kreml med sin allierade och Vitrysslands president Alexander Lukasjenko i veckan enligt France24.

Miljoner utan el förra vintern i energikriget

Anledningen till att Ryssland eskalerat attackerna mot energiinfrastrukturen under våren och inte tidigare i vintras är enligt Putin “av humanitära skäl”. Under vintern 2022-2023 var miljontals ukrainare utan el och värme under långa perioder, men den senaste vintern verkar inte energisystemet ha varit det primära målet för ryssarna.

“Vi ville inte beröva elektricitet till sociala infrastrukturer, sjukhus etc”, säger Rysslands president enligt France24.

ISW: Försenat bistånd orsak

Experter på tankesmedjan Institute for Study of War menar dock att det inte alls har med några humanitära skäl att göra utan att Ryssland byggt upp sina lager och nu tar chansen när stödet till Ukraina vacklar.

ANNONS

“Betydande förseningar i västerländskt bistånd, delvis på grund av framgångsrika ryska informationsoperationer och västerländsk tveksamhet, har skapat en möjlighet för ryska offensiva operationer”, skriver ISW.

nato
Volodymyr Zelenskyj gratulerar statsminister Ulf Kristersson till medlemsskapet i Nato. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till sina västerländska allierade att förse honom med medel för att skydda sin infrastruktur – annars har Ryssland “en global licens för terror”, säger presidenten enligt Le Monde.

Läs även: Rysslands nya vapen hotar Ukraina (Dagens PS)

Läs även: Källor: Trump vill övertala Ukraina ge upp mark (Dagens PS)

Läs även: Ryssland slår ut Ukrainas jordbruk (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS