Kolkraften ser ut att bli en avgörande fråga på klimattoppmötet i Egypten. Indien har krävt att få behålla skrivningar om kol som gör det möjligt att fortsätta med kolkraft och Kina har trots löften om motsatsen planer på nya kolkraftverk.

ANNONS

Länder inom OECD har hållit löftet om att gradvis fasa ut kol efter överenskommelsen i Glasgow på COP26 förra året. EU håller på att stänga 75 procent av kolkraftverken under perioden 2010-2030. Man har inte öppnat nya kraftverk trots kriget i Ukraina.

Vissa länder som Storbritannien och Tyskland har väntat med att stänga kolkraftverk i vinter, men OECD-länderna har ändå på ett övergripande plan hållit sina mål.

Samtidigt håller Kinas expansion av kolkraften på att hota hela vinsten av den omställningen, rapporterar Reuters.

Det är en rapport från Powering Past Coal Alliance som konstaterar att det kinesiska kolet blir ett framtida problem.

Eldning av kol stor koldioxidkälla

Växthusgasutsläpp från förbränning av kol är den enskilt största koldioxidkällan. Därför har alla inflytelserika experter tryckt på att kolet absolut måste bort för att hålla klimatmålen.

Samtidigt går många elkraftverk i världen på just kol.

Kina har sagt vid tidigare möten att man behöver fortsätta öka landets koldioxidutsläpp fram till 2030 för att därefter minska dem. Man har haft koldioxidneutralitet 2060 som mål.

Nu vill Kina trots löften om motsatsen hänga kvar längre än tänkt vid en del av sina kolkraftverk, för att upprätthålla stabiliteten i elnäten, enligt klimatsändebudet  Xei Zhenhua.

Två tredjedelar av världens nya kraftverk

Men Kina planerar också för nya kraftverk, närmare bestämt ska två tredjedelar av all världens nya planerade kolkraft ligga där, enligt rapporten.

ANNONS
ANNONS

Globalt planeras 300 nya gigawatt kolkraft. Problemet är att detta står helt i motsättning till Parisavtalets klimatmål på max 1,5 graders temperaturhöjning.

En omställning krävs, men flera länder kommer att ha svårt att klara den. Däribland Indonesien, Mongoliet, Kina, Vietnam, Indien och Sydafrika, enligt Reuters.

Läs också:

Max nio år kvar att hindra katastrof [Dagens PS]