Dagens PS

Investerarna dissar svenska energimarknaden

svenska energimarknaden
Den svenska energimarknaden lockar inte investerare, enligt en ny rapport. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 okt. 2023Publicerad: 31 okt. 2023

Investerarna väljer bort den svenska energimarknaden för andra europeiska länder, enligt en ny rapport som hävdar att det beror på en förlegad förvaltningsmodell.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska förvaltningsmodellen för energimarknaden är byggd på att elsystemet är fullt tillräckligt, där elen räcker till alla. Utbud och efterfrågan hanteras på en avreglerad marknad.

“Den modellen har fungerat bra för den marknad som vi håller på att lämna bakom oss”, enligt säger rapportförfattaren Elin Akinci, analytiker och ägare på ELS Analysis till tidningen Näringslivet.

Svårt att få fart på kärnkraft

Men när produktionen ska byggas ut för att elektrifiera industri och transporter så hänger inte förvaltningsmodellen med, är slutasatsen i rapporten. Kapitalintensiva energiprojekt som havsbaserad vindkraft och kärnkraft har svårt att få fart utan att staten hjälper till.

“Vi har under en lång tid levt i den här förvaltningsmentaliteten, men nu har vi gått in en stark tillväxtfas och behöver då en helt annan fördelning mellan marknad och stat”, säger Elin Akinci.

ELS Analysis har i sin rapport jämfört hur attraktiva en rad europeiska länder är för investerare inom energisektorn. Sverige sackar efter.

Svenska energimarknaden skrämmer investerare

Det decentraliserade förvaltningssystemet resulterar i extremt långa tillståndsprocesser som skrämmer investerare.

ANNONS

“Vår undersökning visar att det är helt avgörande att staten på något sätt delar på risken med marknadsaktörerna. Här ser vi ju att många andra länder har betydligt bättre förutsättningar än Sverige.

“Sverige är ganska extrema när det kommer till sina decentraliserade beslutsprocesser och den politiska riktningen är otydlig om man jämför med de länder som vi har tittat på”, säger Elin Akinci på ELS Analysis.

“En högriskmarknad”

Enligt en rapport från det brittiska konsultföretaget Ember har Sverige näst längst tillståndsprocesser i Europa, i genomsnitt nio år för vindkraft. EU har en maxgräns på två år, enligt det andra förnybarhetsdirektivet RED II.

“Från ett investeringsperspektiv så ses Sverige idag som en högriskmarknad. Det finns en hel del arbete som börjar göras”, säger Elin Akinci.

Läs även: Sverige tvåa i Europa på att sälja el (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS