Icke EU-landet Norge väntas i år dra in enorma gasintäkter medan EU brottas med sin energikris och tigger om hjälp.

ANNONS

Norge, som står utanför EU, är inte bara rikt på olja utan har även seglat upp som den största gasleverantören till Europa när Ryssland har skruvat åt gaskranen.

I år väntas gasen och oljan generera intäkter på drygt 930 miljarder norska kronor, vilket kan jämföras med 305 miljarder under fjolåret, skriver Svenska Dagbladet som konstaterar att allt fler röster höjs i EU om att Norge i solidaritetens namn borde bidra med mer gas till unionen under rådande energikris.

Just nu står Norge för ungefär en fjärdedel av gasbehovet i EU, men även brexitlandet Storbritanniens gasbehov täcks till 40 procent av norsk gas.

Norge har också, framgår det, ökat sin utvinning av naturgas och störst gasproducenten är Equinor som har norska staten som största ägare, berättar SvD.

Det pristak på gas som EU planerar är ingen lösning på energikrisen, menar Norges statsminister Jonas Gahr Støre (AP) och får stöd för den åsikten av Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer, som tror att det tvärtom kan förvärra EU:s energikris inför vintern.

Christian Kopfer tror i så fall att pristaket ska riktas mot bolagen som producerar gasen, säger han i SvD-artikeln.

Ett pristak väntas leda till utbudsbrist.

EU:s taktik är att spara på el och gas för att klara vintern, dessutom uppges gaslagren just nu vara med fyllda än vanligt.

ANNONS
ANNONS

EU vill även ta tillbaka en del vinster av gasbolagen bland medlemsstaterna, men Norge som inte är EU-medlem kommer politikerna inte åt.

Läs mer: Svensk el – en rejäl kassako för Norge [Dagens PS]

Läs även: Norges vinst från olja och gas större än Sveriges statsbudget [Dagens PS]