Dagens PS

Forsmarks kärnkraftverk får högre effekt – redan i höst

Forsmarks kärnkraftverk
Forsmarks kärnkraftverk får högre effekt. (Foto: Robert Gabrielsson/Vattenfall/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 aug. 2022Publicerad: 30 aug. 2022

Forsmarks kärnkraftverk reaktor 1 i Uppland kommer att få höja effekten med 50 MW redan i höst, efter ett godkännande från Strålsäkerhetsmyndigheten. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vattenfall har förberett en ökning av effekten av kärnkraftsreaktorn Forsmark 1 med drygt 100 MW, varav hälften redan i höst i samband med ett planerat underhåll.

“Vattenfall vill erbjuda elkunder i södra Sverige mer el genom effekthöjning av Forsmark 1. Vi har möjlighet att utan större tekniska åtgärder öka elproduktionen för denna reaktor motsvarande den årliga förbrukningen i omkring 200 000 lägenheter eller 50 000 villor. Vi har lämnat in ansökningar till ansvariga myndigheter och hoppas snart få ett positivt besked för att kunna bidra med ännu mer fossilfri el”, sa Torbjörn Wahlborg, nordisk produktionschef vid Vattenfall i somras enligt tidningen Branschaktuellt.

I fredags kom beskedet att Strålskyddsmyndigheten godkänner Forsmarks ansökan om att öka effekten från kärnkraftsverkets reaktor ett. Dagens Nyheter rapporterar att det dock också krävs att Svenska Kraftnät, som ansvarar för stamnätet, ger sitt tillstånd. DN har fått svaret “i närtid” på när ett sådant besked kan ges.

Trots väntan på Svenska kraftnät – på Forsmarks kärnkraftverk firar man dock redan som att det är klart. Kommunikationschefen Karin Swanson twittrade på måndagen ut beskedet att Forsmark kommer att leverera mer el redan i höst.

Läs även: Finlands nya kärnkraftverk strular igen: Noll elproduktion

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS