Omkring 35 fartyg med så kallad LNG – flytande naturgas – cirkulerar utanför Spaniens kust. Hamnarna kan inte släppa in dem på grund av platsbrist, skriver Reuters. Nu befarar spanska nätoperatörer att de måste skicka tillbaka gas.

ANNONS

Anläggningarna som tar hand om den nedkylda LNG:n och gör den användbar går just nu för full kapacitet. Det innebär att fartygen måste vänta för att lasten ska kunna lossas över huvud taget. Det existerar helt enkelt inte kapacitet för att ta hand om all gas.

LNG, som står för Liquified Natural Gas, eller flytande naturgas, behöver gå igenom en process för att omvandlas tillbaka till sin gasform. Under tiden behöver den förvaras i mycket låg temperatur.

Mer än 35 LNG-fartyg driver just nu runt utanför Spanien, enligt Reuters. Enbart vid Cadizbukten ligger åtta av dem för ankar. Mindre än en femtedel av de fartyg som nu väntar på att få lasta av kommer att kunna få plats vid en terminal den här veckan.

Gas svår att transportera

Spanien har sex terminaler för LNG, men i den situation som har uppkommit efter att Ryssland drog bort gastransporterna räcker inte det.

Spaniens nationella gasnätsoperatör Enagas har därför gått ut med budskapet att alla laster kanske inte kan lossa på grund av kapacitetsbristerna.

Situationen med bristande infrastruktur kan komma att bestå en bit in i november.

Storbritannien befinner sig i en liknande situation och flera europeiska länder upplever problem med att de saknar anläggningar och ledningar sinsemellan.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt finns det också andra skäl för säljarna att vänta med sin lossning, eftersom priset på gasen sannolikt stiger senare i vinter. Just nu håller den ekonomiska situationen och den relativt varma hösten konsumtionen nere.

Läs också:

Rysslands krig hotar Europas industrier [Dagens PS]