Investerarna hade redan dragit öronen åt sig. Sedan utbröt kaos. Det gäller Sydkorea, där politiskt kaos kan försena reformer.
Efter politiskt kaos – investerarna flyr
Mest läst i kategorin
Sydkoreanska marknader har haft ett dystert 2024, där investerare varit försiktiga med att satsa.
Det var de redan innan den politiska kris som exploderade under november. Nu talar analytiker hos CNBC om att den politiska krisen och behovet att byta ut presidenten, kan försena de kapitalmarknadsreformer man anser behövas.
Den så kallade ”Korea-rabatten” står i mångt och mycket i centrum av debatten kring Sydkorea som marknad.
Det handlar om att sydkoreanska värdepapper handlas till lägre kurser jämfört med regionala konkurrenter, eftersom investerarna har en motiverad oro över bolagsstyrningen i de stora, familjeägda konglomerat som dominerar ekonomin.
Fyra konglomerat – 40 procent av BNP
Sydkorea har ett antal stora, familjeägda konglomerat, kända som ”chaebols” och vanligtvis kontrollerade av grundarens familj.
Det handlar om tungviktare som Samsung, LG, SK och Hyundai.
De fyra står tillsammans för 40 procent av Sydkoreas BNP – men ägarstrukturen gör att investerare inte har något inflytande över företagens strategiska inriktning och därför tvekar inför att investera.
Senaste nytt
Sjönk ytterligare efter krigslagar
Till detta kommer den senaste tidens politiska omvälvning som inte direkt fått investerare att boka biljetter till Seoul.
Referensaktieindexet Kospi har tappat mer än 7 procent i år och den politiska turbulensen har sänkt det ytterligare.
Sedan 3 december, då president Yoon Suk Yeol införde och upphävde krigslagar med några timmars intervall, har Sydkorea sett en nedgång på 2,3 procentenheter, skriver CNBC.
Försenar reformerna
”Försöket med krigslagar har skickat riskpremien för koreanska tillgångar till nya höjder, vilket är ett bakslag för landet”, säger Vishnu Varathan, vd för Mizuho Securities.
“Distraktionen i att avsätta Yoon mitt i ett bräckligt politiskt läge kommer sannolikt att försena ansträngningar att reformera aktiemarknaden”, sammanfattar Varathan.
”Marknadsreformer kan få ett bakslag på grund av den politiska turbulensen”, säger även Lorraine Tan, chef för aktieanalys för Asien på Morningstar.
Samtidigt tror hon att reformerna kommer och att det inte ”spårar ur”.
“Jag tror att ju längre tid ledarskapsbytet tar, desto mer sannolikt kommer investerare att hålla sig borta. President Yoon är impopulär och en fredlig övergång bort från hans ledarskap skulle hjälpa”, påpekar hon.
“Investerarnas förtroende kan komma tillbaka på medellång sikt, men en snabb lösning av den inhemska osäkerheten verkar osannolik i detta skede”, är analysen från Jeff Ng på Sumitomo Mitsui Banking.
Politiskt kaos drar proppen ur Sydkoreas börs. Dagens PS
Olydig officer stoppade statskupp i Sydkorea. Dagens PS
Svenska näringslivet orubbat av kaoset i Sydkorea. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.