Dagens PS

Dystopisk extremtorka i Spanien

Spanien
Torkan i Spanien påverkar nu människors dagliga liv på en helt ny nivå. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 14 juli 2023Publicerad: 14 juli 2023

Extremtorkan och rekordvärmen i Spanien har blivit så illa att det påverkar människors dagliga liv på dystopiska sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under kvällen kan vattnet ta slut, och då kan disken stå odiskad över natten. Kossor går törstiga och turister som kommer för att testa på olika vattensporter möts av hård lera på marken.

Torkan i Spanien har satt spår i nästan alla aspekter av vardagen och man behöver nu vänja sig vid en ny verklighet.

Tomma vattenreserver

Enligt Bloomberg genomlider Europa nu sin torraste period på över 500 år, något som bara blir värre på grund av klimatförändringarna. Europa värms upp snabbare än någon annan kontinent i världen och konsekvenserna blir allt mer tydliga.

I veckan har värmeböljan drabbat flera delar av Spanien, och väderprognosen har uttalat “extrem risk” för södra regionen Andalusien.

I regionen Katalonien har det varit så torrt att vattenreserverna just nu bara har en kapacitet på 30 procent.

ANNONS

Senaste nytt

“Känns väldigt osäkert”

Tidigare i år införde regeringen ett förbud mot alla typer av vattenaktiviteter nära vattenreserven i Sau, norr om Barcelona.

ANNONS

“Allt känns väldigt osäkert just nu”, säger Albert Pladevall, som i flera år drivit en kajakverksamhet i området. “Om torkan fortsätter kommer vi behöva tänka om helt och hållet.”

Bönderna har också drabbats av torkan. Spanien exporterar det exklusiva Wagyu-köttet, vilket kräver att kossorna dricker mellan 70 och 100 liter vatten per dag och äter gräs som växer utan pesticider. Men nu gapar vattenreserverna tomma och gräset är alldeles för torrt.

Inget vatten över natten

I byn L’Espluga de Francolí har invånare inte tillång till vatten mellan klockan 10 på kvällen och klockan 5 på morgonen.

“Vi måste vara väldigt försiktiga med hur mycket vi använder”, säger restaurangägaren Enric Soler. “Två gånger har vi fått slut på vatten i tanken och behövde lämna all disk smutsig i diskhon till nästa dag.”

“Katastrofalt”

Något som förvärrar problemet ytterligare är fenomenet El Nino, som uppstår över Stilla Havet i år och ger ännu högre temperaturer i västra Medelhavet. Globalt sett var juni den hetaste månaden uppmätt på över tre decennier.

“Två år på raken av rekordvärme skulle vara katastrofalt för torkan”, säger meteorologen Sarai Sarroca. “Men det är något vi inte kan utesluta i den här världen som nu domineras av klimatförändringarna.”

ANNONS

Läs mer: Spanien vill bli europeiskt nav för grön energi

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS