Dagens PS

Det blir en andra valomgång i Turkiet

Val i Turkiet. Valstuga för oppositionsparti CHP och presidentkandidaten Kemal Kilicdaroglu
Val i Turkiet. Valstuga för oppositionsparti CHP och presidentkandidaten Kemal Kilicdaroglu. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

Det blir en andra valomgång i Turkiet den 28 maj då ingen av kandidaterna har fått tillräcklig majoritet för att undvika det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan leder enligt preliminära resultat med två miljoner röster, men det är inte tillräckligt för att undvika en andra valomgång, det rapporterar Bloomberg.

Ingen kom över tröskeln

Presidentens topprival Kemal Kilicdaroglu har stöd av Turkiets hittills bredaste gruppering av oppositionspartier.

Enligt preliminära resultat tidigt på måndagen vann Recep Tayyip Erdogan 49,4 procent av rösterna och Kemal Kilicdaroglu 45 procent, tröskeln för att undvika en andra valomgång är 50 procent.

Utmanaren Sinan Ogan fick 5,2 procent av rösterna och slogs därmed ut. Recep Tayyip Erdogan sade i ett tal från sitt högkvarter att han ligger före med stor marginal och att Turkiet fattat sitt beslut.

Enligt den statliga turkiska Anadolu Agency var valdeltagandet 89 procent.

ANNONS

Senaste nytt

De turkiska börserna sjönk

På måndagen sjönk de turkiska börserna med 6,4 procent innan ett handelsstopp utlöstes, den turkiska liran handlades till 19,66 per dollar efter att statliga turkiska banker sålt dollar för att stödja valutan.

ANNONS

Recep Tayyip Erdogan är den ledare som hittills suttit kvar längst i Turkiets och han har format landet till en regional makt.

Han bibehöll till och med starkt stöd i delar av det område som i februari drabbades av de förödande jordbävningarna som kostade 50 000 människor livet, trots att opposisionspartier och överlevande anklagat regeringen för att inte ha svarat korrekt på katastrofen.

Hans allt mer oberäkneliga ekonomiska politik har dock gjort honom sårbar efter att förra årets inflationskris dränerade turkiska hushålls budgetar.

Ledde i opinionsundersökningar

Kemal Kilicdaroglu lovade att återställa rättsstatsprincipen i Turkiet och att reparera de ansträngda banden med västvärlden, samt att återgå till ekonomisk ortodoxi.

Många opinionsundersökningar visade inför valet att han ledde framför den sittande presidenten.

Efter att de första valresultaten släppts sade han att om nationen säger att det ska bli en andra valomgång respekteras det.

Sinan Ogans väljare kan avgöra

ANNONS

Att den tredje kandidaten, Sinan Ogan, ställde upp är en av nyckelfaktorerna till att ingen av de övriga kandidaterna fick direkt majoritet.

Hur Sinan Ogans väljarkår röstar i den andra valomgången kan avgöra vem som vinner, sent på söndagen kritiserade han Recep Tayyip Erdogans okonventionella ekonomiska åsikter och avstod från att stödja både honom och hans utmanare.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Turkiska liran kan kollapsa efter valet på söndag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS