Dagens PS

Den brutala ryska kalkylen kan vinna kriget

Ryssland
Rysslands president Putin har anledning att vara nöjd med hur det går för Ryssland. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 feb. 2024Publicerad: 25 feb. 2024

Två år in i kriget i Ukraina så ser det inte så dystert ut i Ryssland som väst hade hoppats på. På en rad fronter går det faktiskt Vladimir Putins väg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många av de ryssar som flydde landet när kriget bröt ut börjar nu återvända hem. De känner sig mer optimistiska inför framtiden.

Mycket av det bror på att ekonomin i Ryssland går framåt, och att lönerna ökar för många. Det beror delvis på att många män har skickats till krigets frontlinjer, och därmed skapar lediga positioner på arbetsmarknaden för andra.

Samtidigt pumpar staten ut saftiga subventioner så att medelklassen ska ha råd att till exempel köpa bostäder, och hållas på gott humör.

En läskig plus-minuskalkyl för Ryssland
För många i västvärlden läskig plus-minuskalkyl. Källa: NY Times

Även om en stor del av ryssarna vill se ett slut på kriget så blir Vladimir Putin allt populärare i undersökningar i hur han sköter landet, även om många givetvis är rädda för att säga vad de verkligen tycker – och därmed riskera en enkelbiljett till närmaste fängelse.

Putin har sett till att stadskassan förblir välfylld. När exporterna till väst kraschade förlitade han sig snabbt på nya marknader i Indien, Kina och Turkiet. Numera är sex av tio stora bilmärken i Ryssland kinesiska.

BNP:n eldas på genom statliga subventioner och tillväxten inom den egna krigsproduktionen.

ANNONS

De ryska ekonomiska framtidsutsikterna är emellertid beroende av att oljepriset hålls relativt stadigt och att kriget i Ukraina fortsätter som vanligt, berättar New York Times.

ANNONS

Senaste nytt

Positiva framtidsutsikter för Putin

I en färsk undersökning uppgav 71 procent av de tillfrågade ryssarna att de tycker att Ryssland rör sig i rätt riktning.

De ryska trupperna tar över nya områden i Ukraina på sistone och 18 procent av Ukraina är nu ryskkontrollerat, en siffra som dock har gått ner från 27 procent sedan kriget startade.

Genom att skicka fångar till fronten löser Putin problemet med fulla fängelser som numera är relativt tomma, samtidigt som han gör sig av med alla politiska motståndare – senast i raden oppositionsledaren Alexei Navalny.

Putin sitter ohotad kvar på tronen så länge han kan ge ryssarna vad de vill ha och så länge han kan kontrollera det motstånd som finns mot honom.

Läs även:

Två år av krig: “Ryssland förändrat i grunden” – Dagens PS

ANNONS

Konflikten ökar när Iran förser Ryssland med nya missiler – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS