Dagens PS

Bidens humanitära pir i Gaza kollapsade

Amerikansk soldat och strandade fartyg på Gazas strand.
USA och President Biden lovade att en provisorisk pir skulle leverera stora mängder förnödenheter till det svältande folket i Gaza. Piren höll inte för vädret och den humanitära krisen fortsätter att förvärras. (Foto: Tsafrir Abayov / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Avsikterna med att bygga en pir för att ta in förnödenheter till befolkningen i Gaza var goda, men den hastigt byggda piren har inte stått pall för Medelhavets väder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att möta den humanitära krisen i Gaza upprättade USA en flytande pir som skulle kunna ta emot kritiska förnödenheter till den svältande palestinska befolkningen – men piren var inte byggd för Medelhavets väderlek och kollapsade efter bara tio dagar, rapporterar Wall Street Journal.

Efter veckor av reparationer togs piren i bruk igen, men efter bara ett dygn fick den stängas ner igen på grund av vädret. Under tisdagen öppnades den igen.

Ska täcka upp för stängda gränser runt Gaza

Piren, som kostade 230 miljoner dollar att upprätta, cirka 2,5 miljarder kronor, byggdes samtidigt som Israel inledde markoperationer i Rafah i södra Gaza – en offensiv som innebar att Israel skulle stänga de två gränsövergångarna där förnödenheter fortfarande togs in.

Därför avsåg man att återupprätta sjöfartstransporter mellan Cypern och Gaza parallellt med en pågående kampanj där man flög in förnödenheter till den svältande palestinska befolkningen.

Kan behöva ta landvägen trots allt

Den skakiga starten för piren är en lämplig symbol för president Joe Bidens försök att hantera den allt svårare humanitära situationen i Gaza. Tre månader efter att den amerikanska presidenten berättade om planerna på en pir så har man bara lyckats leverera mat som täcker upp en liten bråkdel av det som behövts – och utlovats.

Skulle man inte lyckats få ordning på piren, vilket de mer medelhavsvana cyprioterna menar att man inte kommer att få, så kommer förnödenheterna att behöva köras till den Israeliska hamnen i Ashdod istället, för att sedan köras via de vägas som piren skulle kringgå hela tiden.

ANNONS

I stora lager i Cypern finns stora mängder efterlängtade förnödenheter som skulle kunna avhjälpa en enorm humanitär katastrof, men utan en väg till de behövande i Gaza så gör dessa resurser inte mycket nytta.

Lär mer: How Ambitious Plans for a Floating Aid Pier off Gaza Fell Apart. WSJ

Läs även: Israel drar tillbaka soldater från södra Gaza. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS