En befälhavare ur den ökända Wagnergruppen har sökt asyl i Norge, enligt honom avrättas legosoldater som vägrar delta i strid.

ANNONS

Andrej Medvedev sägs ha lämnat legosoldatgruppen när hans fyramånaderskontrakt med Wagnergruppen löpte ut den 6 juli, han har sedan dess varit på flykt, det rapporterar norska Dagbladet.

Flera av legosoldaterna är kriminella

Han berättar för The Insider att han känner till tio fall då Wagnergruppen har avrättat legosoldater som vägrat delta i strid och att han själv har varit närvarande vid flera av dessa avrättningar.

Flera av Wagnergruppens medlemmar är tidigare dömda brottslingar, men enligt Andrej Medvedev var två av de tio avrättade legosoldaterna inte tidigare fångar.

MED-gruppen får folk att försvinna

Han berättar om en av de dödade legosoldaterna som skadades och åkte till ett sjukhus och därifrån försökte fly, han fördes till gränsen och MED-gruppen kom dit och sköt honom.

Han förklarar att MED-gruppen är en separat enhet inom Wagnergruppens säkerhetstjänst.

”De sysslar med att få folk att försvinna: de tar killar och [dödar dem] antingen offentligt eller icke-offentligt, som var fallet med Nuzhin”, säger han till The Insider.

ANNONS
ANNONS

Legosoldaterna får ingen lön

Andrej Medvedev var tidigare befälhavare för den dömda mördaren Jevgenij Nuzjin, som i november brutalt avrättades av Wagnergruppen.

Han hävdar att Wagnergruppens rekryterade legosoldater inte får lön och att deras släktingar inte får utlovade ersättningar när de dödats.

”Hälften av kämparna som evakuerades angavs officiellt som saknade. Varför görs detta? För att undvika att betala för de döda, eftersom ingen försäkringsbyrå någonsin skulle täcka så många olyckor, ingen försäkringsbyrå skulle ta det”, säger han till The Insider.

Flydde för att undvika avrättning

Dagbladet skriver att Andrej Medvedev ska ha kontaktat människorättsorganisationen Gulagu.net i december och bett om hjälp för att undvika ett liknande straff till sin underordnade.

Det var Gulagu.net som först rapporterade att Andrej Medvedev tagit sig in i Norge. Han greps på fredagskvällen i Pasvik i Finnmark.

Villig att vittna om sina upplevelser

Han misstänka ha tagit sig in i Norge illegalt från Ryssland genom Pasvikdalen, det bekräftar hans advokat, Jens Bernhard Herstad.

”Han mår enligt omständigheterna bra”, säger advokat Herstad, till , för Dagbladet och vill inte kommentera ärendet ytterligare.

ANNONS
ANNONS

Andrej Medvedev uppger i en intervju med Gulagu.net att han är villig att vittna om vad han upplevt och bevittnat under sin tid i Wagnergruppen.

I intervjun beskriver han dramatiska scener vid den norska gränsen och påstår att han besköts av ryska gränsvakter när han sprang mot Norge.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA kan terroriststämpla Wagnergruppen [Dagens PS]