Avslöjade bluffen: Iran säljer vapen till Ryssland

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
Ryssland Iran
Irans Ayatolla, dvs högste spirituelle ledare, Ali Khamenei håller tal på en minnesstund för hans föregångare, revolutionsledaren Khomeini. Iran är en diktatur och Khamenei ses i mångas ögon som landets de facto dikator. Tehran, Iran, söndag den 4 juni, 2023. Foto: Ayatollans administration, via AP

Irans bluff avslöjades gällande de vapen och drönare som Ryssland använder i Ukraina, med läckta dokument som nu dykt upp.

ANNONS
ANNONS

Iran har länge tillbakavisat anklagelser om att sälja drönare och vapen till Rysslands armé, om bedriver krig i Ukraina.

Nu avslöjas bluffen.

MISSA INTE: Vändningen: Nu minskar matpriserna i Sverige – pyttelite 

Avslöjade dokument

Omni rapporterar på måndagen att vapen och ammunition från Iran sålts till Ryssland och att det bevisas med ett 16 sidor långt dokument.

Omni hänvisar i sin tur till Skynews, som intervjuat en person som beskrivs som insatt, och som har delat med sig av dokumenten.

Kontrakten visar på att vapen för åtminstone 8 miljoner kronor har sålts till Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Krigsmateriel till Ryssland

Sky News har inte fått uppgifterna verifierade av någon av parterna. Ukraina har ännu inte kommenterat nyheten, skriver Omni.

“Detta är ett kontrakt mellan iranierna och ryssarna angående krigsmateriel Vi tror att det är 100 procent äkta”, säger källan till Sky News.

Även Storbritanniens försvarsministerium har tagit del av uppgifterna och utreder äktheten i dokumenten.

Iran är en diktatur och Ayatollan för landet och därmed högste spirituelle ledare, Ali Khamenei ses i mångas ögon som landets de facto dikator.

Drönarna då?

Om det stämmer att Iran skickat vapen till Ryssland mot sitt nekande, tyder det på att man även kan ha skickat de drönare som man anklagats ha skickat tidigare.

Läs mer om Iran och Ryssland:

Vägen öppen för iranska vapen till Ryssland

Iranska drönare använder komponenter från Europa

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS