Är Turkiet på väg mot en stramare penningpolitik?

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
Turkiet får sin första kvinnliga centralbankschef och analytikar tror att tillsättningen kan signalera att landet går mot en ny penningpolitik
Turkiet får sin första kvinnliga centralbankschef och analytikar tror att tillsättningen kan signalera att landet går mot en ny penningpolitik. (Foto: TT)

Signalerar Turkiets president Recep Tayyip Erdogans val av ny centralbankschef att han vill lämna sin ortodoxa ekonomiska politik?

ANNONS
ANNONS

Den före detta Wall Street-bankiren Hafize Gaye Erkan blir ny guvernör för Turkiets centralbank, hon blir därmed landets första kvinnliga centralbankschef, det rapporterar CNBC.

Kommer penningpolitiken normaliseras?

Hafize Gaye Erkan har tidigare varit vd på Goldman Sachs och en av två vd:ar på First Republic Bank och hon blir nu Turkiets femte centralbankschef på fyra år.

I helgen utsågs Mehmet Şimşek till ny finansaminister. Han är känd för sin marknadsvänliga politik.

Analytiker tror att den utnämningen, tillsammans med utnämningen av ny centralnankschef, kan signalera att Turkiets penningpolitik kommer normaliseras.

ANNONS
ANNONS

Möte om räntan om två veckor

“Med tanke på hennes utbildning på Princeton och hennes erfarenhet på toppnivå inom den amerikanska banksektorn, antar jag att den nya guvernören kommer att återgå till ortodox politik”, skriver Selva Demiralp, professor i ekonomi vid Koç University i Istanbul, till CNBC i ett mejl.

Enligt henne återstår det för investerare att vänta och se eftersom förändringen beror på hur mycket autonomi centralbanken får.

Det kan visa sig så snart som om två veckor när den turkiska centralbanken samlas för ett möte som ska fatta beslut om räntan.

Styrränta på 25 procent kan vara bra

Selva Demiralp förväntar sig att räntan kommer höjas vid nästa möte och hon menar att det kan vara ett bra första steg att ta styrräntan till omkring 25 procent.

Timothy Ash, strateg vid Blue Bay Asset Management, tror att marknaderna kommer vara “dubbelt nöjda” med president Recep Tayyip Erdogans utnämning av Hafize Gaye Erkan till centralbankschef. 

ANNONS

Han menar att hon och Mehmet Şimşek tillsammans kommer utgöra ett “top-notch-lag”.

Bedöms för sin penningpolitik

Den tidigare centralbankschefen Sahap Kavcioglu har utsetts till chef för det turkiska tillsynsorganet för bankväsendet, BRSA.

”Simsek och Erkan kommer att bedömas på penningpolitiska rörelser, inflation och lira. Antar att Erdogan såg någon nytta i att hålla Kavcioglu i vingarna”, skriver Timothy Ash i en tweet.

Han skriver vidare i en tweet att utnämningen av Sahap Kavcioglu till BRSA komplicerar saker för Mehmet Şimşek och att marknaden kommer fokusera på om den nya finansministern och centralbankschefen kan leverera tillräckligt stram penningpolitik för att rädda liran.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Turkiska liran rekordlåg – faller med ny finansminister

Läs mer: Turkiets inflation dyker under 50 procent

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS