Al Gore kräver att Världsbankens president David Malpass får sparken, skriver Fortune. Anledningen är att Malpass förnekar klimatkrisens allvar och därför inte kommer att fatta rätt beslut, enligt den tidigare vicepresidenten och nobelpristagaren.

ANNONS

David Malpass har arbetat som undersekreterare för finansdepartementet under Donald Trump och har sin bakgrund på banken Bear Stearns. 2019 blev han Världsbankens ordförande.

Den utnämningen, är ”löjlig”, menar Al Gore i ett tal på ett av Fortunes event tidigare i veckan. Han menar att de stora mängder kapital som behöver allokeras för att komma åt klimatkrisen kräver förståelse för problemet och en vilja att komma åt det.

”Det är därför han måste ersättas omedelbart”, sade Gore om Malpass.

Al Gores är en av de allra mest namnkunniga klimataktivisterna. Han började diskutera klimatet på allvar i och med sin Oscarsbelönade klimatdokumentär An Inconvenient Truth, från 2006. Numera arbetar Al Gore med klimatfrågor på riskkapitalbolaget Klein Perkins och med gröna investeringsfrågor i flera andra sammanhang.

Al Gore inte övertygad om Malpass ledarskap

Under Malpass tid har Världsbanken förvisso finansierat klimatrelaterade projekt. Nyligen delade man ut 300 miljoner dollar till Kamerun, 512 miljoner dollar till Turkiet och 335 miljoner dollar till Tanzania.

Satsningarna ska bland annat gå till att finansiera klimattåliga infrastrukturprojekt. Men Gore är inte övertygad.

”Det är riktigt, riktigt dåligt”, säger han i ett samtal med riskkapitalisten och journalisten Molly Wood.

ANNONS
ANNONS

”Under sitt ledarskap har han beslutat om fortsatt finansiering av fossila bränslen.”

Malpass har inte direkt svarat på påståendet att han skulle vara en klimatförnekare, men han har gjort uttalanden om att det pågår en mänsklig påverkan på klimatet.

Läs också:

Världsbanken får kritik för svaga klimatåtgärder [Dagens PS]
Världsbanken sänker global tillväxtprognos kraftigt [Dagens PS]