Dagens PS

Afrikas rikaste stad faller sönder

Afrikas rikaste stad faller sönder under kaos och korruption
Afrikas rikaste stad faller sönder under kaos och korruption. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juni 2023Publicerad: 16 juni 2023

Afrikas rikaste stad byggdes på guld, nu definieras staden av korruption, brottslighet och kaos, det är så rörigt att hemlösa hjälper till att styra trafiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johannesburg faller sönder under kaos och korruption. Företagare kan tvingas vara inaktiva upp till tio timmar om dagen på grund av ständiga strömavbrott, det rapporterar Bloomberg.

Måste jobba under brådska

Strömavbrotten gör att sydafrikaner har vant sig vid att jobba under brådska, medan strömmen är på, och de måste använda sin uppfinningsrikedom.

Mellan strömavbrotten behöver de hinna ladda enheter, duscha innan varmvattnet tar slut och ta sig till jobbet innan trafikljusen slocknar.

Sjukhus, skolor, restauranger och företag måste förlita sig på reservgeneratorer för att deras verksamheter ska fortsätta fungera.

Hemlösa hjälper till att guida fordon genom gator med gropar i utbyte mot kontanter.

ANNONS

Senaste nytt

Korruption, brottslighet och kaos

Afrikas rikaste stad, som byggdes på världens största guldåder, definieras nu av korruption, brottslighet och kaos.

ANNONS

Johannesburg sammanfattar den kollaps av bastjänster som hela Sydafrika drabbats av. Från ett trasigt järnvägsnät till föråldrad sanitet, som nyligen orsakade ett stort kolerautbrott nära landets huvudstad Pretoria.

Förvaltningskris i Johannesburg

Sedan Sydafrikas styrande parti, African National Congress, ANC, förlorade kontrollen över Johannesburg 2016 har instabila koalitioner styrt och staden har hamnat i en förvaltningskris.

Det som syns mest är bristen på service och underhåll. Därutöver finns de rullande strömavbrotten som har implementerats av det statsägda elbolaget Eskom Holdings SOC.

De senaste åren har det statliga elbolaget blivit ett skällsord för Sydafrikas problem. Bolaget har flera gamla och dåligt underhållna kolkraftverk.

En misslyckad regering

Elavbrotten kallas lokalt för “loadshedding” och varar upp till fyra och en halv timme åt gången. Sydafrika fungerar fortfarande, men hindren hopar sig.

“Vi kanske inte är vid en punkt i Sydafrika där vi är en misslyckad stat, men vi är verkligen en misslyckad regering,” säger Tessa Dooms till Bloomberg.

ANNONS

Hon är chef för riktlinjerna på Rivonia Circle, en ideell organisation vars uttalade mål, enligt Bloomberg, är att förvandla Sydafrika till en “robust, hållbar demokrati”.

“Vi känner inte effekterna av att ha en misslyckad stat på grund av att andra sektorer i samhället fortsätter att fungera. Men vi känner verkligen effekterna av ett misslyckat styre”, säger hon till Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA anklagar Sydafrika: “Sålt vapen till Ryssland”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS