Dagens PS

500 döda i attack mot palestinskt sjukhus

sjukhus
Skadade barn som överlevde flyganfallet på al-Shifa sjukhuset. Foto: AP/Abed Khaled
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 20 okt. 2023Publicerad: 17 okt. 2023

Sjukhuset al-Ahli förstördes i ett flyganfall under tisdagen. Hundratals civila uppges ha omkommit i attacken, enligt sjukvårdsmyndigheterna i Gaza.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gamla sjukhuset grundades av engelska missionärer för 150 år sedan. Nu står det i ruiner. Bland rasmassorna uppskattar palestinska sjukvården att 500 kroppar efter avlidna ligger begravda.

Raketanfallet mot sjukhuset al-Ahli var ett av de 200 attacker som gjordes på tisdagen i Gaza från vad palestinierna antog, israeliskt håll, rapporterar Wall Street Journal.

Sjukhuset förstördes

Gaza var redan på randen till humanitär kollaps, rapporterar tidningen. Nu har det pågått en veckas stridigheter mellan Israel och den terrorklassade organisationen Hamas – religiösa extremister som har den politiska kontrollen sedan de vann det senaste valet i Gaza med knapp majoritet för 17 år sedan.

Och flyganfallen ökar i styrka snarare än att minska, från Israels sida.

Döda kroppar i vita plastsäckar och täckta med skynken bars ut från sjukhuset av personal och frivilliga som blivit tvungna att bokstavligen gå över lik för att få ut de hundratals avlidna. Patienter i allvarligt behov av vård fick sitta på trotoarerna runt sjukhuset i väntan på hjälp.

ANNONS

Senaste nytt

Israel ska undersöka

Sjukhus är civila mål, och därför förbjudna i militära konflikter enligt FN och folkrätten. Ändå skedde det ofattbara. Israeliska försvarsmakten ska nu utreda händelsen. Anledningen är att Hamas gått ut med falsk information tidigare, och att man därför vill gå till botten med frågan.

ANNONS

Palestinska myndigheter uttalade sig dock omedelbart i Al Jazeera, och kallar Israels militära operationer i Gaza för ett folkmord.

“Massakern i Al-Ahli sjukhuset saknar historiskt motstycke. Vi har sett många tragedier i tidigare krig, men det som vi bevittnat i natt är det samma som folkmord”, sade palestinska civliförsvarets presstalesman Mahmoud Basal.

Sjukhuset var beordrat av Israel att evakueras tillsammans med totalt 20 sjukhus i norra Gaza. Al Ahli är ett stort centralt sjukhus som många patienter då flytt till i hopp om vård och fristad efter den senaste veckans stridigheter.

Även Världshälsoorganisationen har fördömt attacken på sjukhuset.

Wall Street Journal rapporterar också om att en skola som drivs i FN-regi, och som nu fungerar som härbärge åt 4 000 palestinier på Gaza, träffats av artilleribeskjutning och dödat sex personer.

FN har protesterat mot angreppet.

Läs mer om kriget mellan Hamas och Israel:

Israel: Ingen vapenvila i södra Gaza – Dagens PS

ANNONS

Spända läget i Gaza driver upp oljepriset – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS