Världspremiär: Ikea lanserar fossilfria elavtal

Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 17 aug. 2021
ikea
Erik Martinson, VD Svea Solar, Bojan Stupar, försäljningschef, Ikea Sverige och Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige. (Foto: Press)

Snart kommer svenska konsumenter att kunna köpa el från sol och vind via Ikea, genom tjänsten STRÖMMA som nu har världspremiär i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Erbjudandet har tagits fram av Ikea i samarbete med solenergibolaget Svea Solar. Tanken är att erbjuda kunder ett enkelt upplägg till ett lågt pris via en app, skriver möbeljätten i ett pressmeddelande. 

Möjligt att sälja tillbaka oanvänd el

I appen ska kunder kunna följa sin konsumtion och sälja tillbaka den el man inte använder. Tjänsten kommer att vara tillgänglig för alla privata kunder, oavsett om man bor i hus eller lägenhet. 

Elavtalet bygger på en fast månadsavgift på 39 kronor plus en rörlig kostnad beroende på hur mycket el som används. Ett av målen med tjänsten är att utbilda svenskar att konsumera el mer hållbart. 

STRÖMMA erbjuder inte bara kunder att köpa fossilfri el utan även chansen att göra kostnadseffektiva besparingar i elkonsumtionen. 

Nästa steg på hållbarhetsresan 

“Ikea är ett heminredningsföretag som vill göra det lättare för fler att leva ett mer hållbart liv hemma. Redan idag erbjuder vi smarta och energieffektiva produkter och tjänster som bidrar till att förlänga livet på produkter, minska avfall, spara vatten och att äta mer hälsosamt. Samt att minska el-förbrukningen. Att nu göra el från sol och vind till ett lågt pris tillgänglig för fler känns som nästa naturliga steg på vår hållbarhetsresa”, säger Bojan Stupar, försäljningschef på Ikea Sverige.

Satsningen vill också uppmuntra till nya investeringar i förnybar elproduktion i takt med att efterfrågan ökar, och därför får elen i fråga inte komma från anläggningar som är mer än fem år gamla. 

“Solenergi spelar en nyckelroll”

“Det är ingen hemlighet att vi behöver ställa om hur vi använder energi och vilken energi vi använder. Solenergi kommer att spela en nyckelroll i den globala energimixen de kommande decennierna. Ikeas arbete med att hjälpa fler människor till en mer hållbar vardag går helt i linje med Svea Solars mål att göra förnybar energi enkelt, prisvärt och till en bra investering”, säger Erik Martinson, VD på Svea Solar.

Tjänsten STRÖMMA kommer först att lanseras i Sverige men ambitionen är att erbjuda fler marknader förnybara energilösningar.

Mål – klimatpositiva 2030

“Vårt mål är att bli klimatpositiva senast 2030 genom att minska klimatutsläppen med mer än vad vi själva släpper ut. Genom STRÖMMA el-avtal vill vi nu tillsammans med medarbetare, kunder och partners skapa världens största rörelse för förnybar energi”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Läs mer: Ikea storsatsar – mitt i centrala Stockholm 

ANNONS
ANNONS