88 procent av unga i åldern 18-35 vill bo i små eller medelstora städer. Det visar en undersökning som teknikkonsultbolaget Afry har genomfört.  Coronaviruset har ställt frågan om den optimala boendeformen på sin spets, och företaget presenterar nu tre anledningar till att folk väljer bort storstäder. 

Teknikkonsultbolaget Afry frågade 5.000 unga under hösten förra året. Enbart 12 procent av dessa uppgav sig vilja bo i en stad med över en miljon invånare. Helena Paulsson, Afrys chef för stadsutveckling och Thomas Sandell, chefsarkitekt på samma bolag, har följt upp rapporten med panelsamtal. I en debattartikel tar de upp tre anledningar till varför coronaviruset varit pådrivande för en ökad fokus på mindre städer.

Jobb hemifrån: Det har nog inte undgått någon att tjänstesektorn har gjort en fundamental omställning gällande de fysiska omständigheterna rörande jobb. Detta har ”gett flera av de mindre städerna ett nytt berättigande. Det går ju att leva lokalt men jobba globalt, vilket såväl arbetsgivare som arbetstagare insett”, skriver författarna. 

ANNONS
ANNONS

Att återhämta sig från corona: Mindre och medelstora städer kan ha bättre möjligheter att snabbt återhämta sig från coronakrisen. ”De kan vara snabbfotade och bygga tillbaka bättre på helt andra sätt än storstäder, vilket ytterligare kan stärka deras attraktionskraft, skriver författarna. 

Social gemenskap: Sist men inte minst kan behovet av social gemenskap bli extra stort efter en pandemi. Författarna tycker sig ha sett en extra stor sammanhållning de gångna månaderna och de tror att den utvecklingen kan fortsätta. Detta är något som ”är enklare att infria i mindre samhällen än i den anonyma storstaden”, skriver dem.

Läs mer: Hemarbetet har ökat med 400 procent [Dagens PS]