Enligt nya uppgifter har Rysslands president Vladimir Putin övertygats om att ta klimatet seriöst – eftersom det hotar Rysslands ekonomi.

ANNONS

I åratal har Rysslands president Vladimir Putin förnekat människans påverkan på klimatet och kritiserat gröna satsningar, bland annat genom att hånfullt undra över vindkraftens påverkan på fåglar samtidigt som han presenterade nya stora satsningar på fossila bränslen.

Landet är världens fjärde största utsläppare av växthusgaser med 5 procent av jordens utsläpp. 90 procent av all energi som konsumeras kommer från kolbaserade bränslen, en bit över snittet för jorden som är 80 procent. Ryssland är en av världens största producenter av fossila bränslen och 35 procent av statsbudgeten kommer från försäljning av olja och gas.

Ska anpassa mätmetoder

Men nu har Vladimir Putin börjat att ta klimatet seriöst, skriver Bloomberg. Eller åtminstone effekterna det kan ha på Rysslands ekonomi. Enligt flera källor till tidningen har Rysslands president börjat driva på sina myndigheter att anpassa sina mätmetoder för utsläpp efter Europa.

Det rör sig inte om någon ambitiös klimatsatsning – men det ses ändå som ett stort steg från den tidigare linjen. Enligt Bloombergs källor handlar det främst om att Ryssland sent omsider kommit fram till att landet största handelspartner EU faktiskt menar allvar med att införa koldioxidskatter vid gränsen som kommer att tvinga ryska företag i viktiga industrier att betala för överdrivna utsläpp.

Klimatet ses också som ett av få områden där samarbete med EU och USA är möjligt trots frostiga relationer.

”Ryssland försöker inte bli ledare för den gröna agendan, utan anpassar sig snarare till den globala processen för energiomställning och koldioxidutsläpp”, säger Irina Pominova, chef för klimat och grön energi på Center for Strategic Research, en tankesmedja som backas av den ryska regeringen.

Oklart om Putin kommer till klimatmötet

Vladimir Putin har ännu inte berättat om han tänker närvara vid det stora FN-klimatmötet COP26 i Glasgow i slutet av månaden.

ANNONS
ANNONS

”Hittills har det inte varit tydligt om de nya, klimatvänliga uttalandena från Moskva bara är retorik eller något mer allvarligt”, säger Jonathan Elkind vid Columbia Universitys centrum för energipolitik till Bloomberg.

Läs även: Ryska dokument bekräftar: Putin fick Trump vald [Dagens PS]