Dagens PS

Zlatan i vindkraftsbråk i fjällen

Zlatan vindkraftsbråk
Zlatan Ibrahimovic vill inte se vindkraft etableras vid hans hus i fjällen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 apr. 2021Publicerad: 08 apr. 2021

Vindkraft i svenska fjällen har blivit en världsnyhet. Detta efter att den svenske fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic lagt sig i bygdens vindkraftsbråk.

ANNONS
ANNONS

Bygden Kaxås, en ort med under 200 invånare i Offerdal, i Jämtland har blivit spelplanen för ett bråk som nu nått ut till miljoner världen över. I Kaxås finns det planer på att bygga 70 vindkraftverk, ungefär 240 meter höga. Det har upprört lokalbefolkningen, som tycker att bygdens utveckling förstörs.

“Det ena är den här inflyttningen och den utvecklingen vi ser där. De som är intresserade att flytta hit är en skeptiska mot en vindkraftsetablering i den här miljön som de vill till. De vill till den här orörda och fjällnära miljön. Och de tänker helt enkelt inte flytta hit om det blir en vindkraftsetablering i den miljön”, säger Henrik Ling, ordförande i föreningen “Livskraft i Offerdal”, till Expressen.

Kommunen har backat ur

På andra sidan står en Krokom kommun har tidigare backat planerna, men samhällsbyggnadsnämnden meddelade i december att de inte längre arrenderar ut mark till Affloardal Energi, och projektet kan gå i stöpet.

“Vi blir lurade av Krokoms kommun, om de lyckas backa ur det här åtagande som de har gjort. Det skulle vara jätteolyckligt. Om vi inte ska kunna ha vindkraft inom en halv mil från där folk bor då får vi snart ingen möjlighet att göra någonting här”, säger Pelle Sallin, en av de markägare som är för vindparken till Expressen.

“Ifrågasätter klokskapen”

Fotbollstjärnan Zlatan Ibrahimovic har också deltagit i bygdens vindkraftsbråk och twittrade ut till sina sju miljoner följare under tisdagen:

”Det som fått mig att investera och vara i Offerdal är en storslagen fjällnära natur. Jag ifrågasätter klokskapen i att förstöra denna fina natur med en storskalig vindkraftsindustri”, skrev Zlatan Ibrahimovic på Twitter.

ANNONS

“Zlatan har ju en del fastigheter och mark i området, ganska nära det tänkta vindskraftsområdet”, säger Henrik Ling som berättar för Expressen att han har uppmärksammat fotbollsstjärnan om utvecklingen.

Läs mer: Zlatan blir stor delägare i Hammarby – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS