Dagens PS

Sveriges största vindkraftpark – Stockholms skärgård

förnybar energi
Snart kan landets största vindkraftpark byggas i Stockholms skärgård. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 18 nov. 2021Publicerad: 18 nov. 2021

Den havsbaserade vindkraftsparken ska stå klar 2032. Med 253 vindkraftverk utanför Sandhamn i Stockholms skärgård väntas den bli Sveriges största.

ANNONS
ANNONS

“Det är ett av få ställen där man kan få mycket elproduktion i Stockholm”, säger Niklas Sondell projektutvecklare på det norsksvenska bolaget Njordr Offshore Wind, till Dagens Nyheter.

Parken ska täcka 1 000 kvadratkilometer och uppskattas producera cirka 20 TWh el om året, vilket “är nästan lika mycket som hela Forsmark”.

Försvaret måste godkänna

Bolaget Njordr Offshore Wind ägs gemensamt av norska vindkraftföretaget Njordr och svenska Vindkraft Värmland och måste få grönt ljus av Försvarsmakten innan projektet kan bli av.

“Det är inte säkert att Försvarsmakten kommer att godkänna den här parken, men vi hoppas det”, fortsätter Niklas Sondell.

Men det är en lång väg innan parken isåfall skulle bli godkänd, eftersom många miljöprövningar måste göras först. Området är känsligt med sjöfågel, säl och tumlare, och viktigt för yrkesfiskare.

“Det är en jättepark de vill bygga och de har fått information om vilka undersökningar de måste göra för att överhuvudtaget få bygga. I sin miljökonsekvensbeskrivning måste de bland annat undersöka havsbotten och ha koll på var sälarna finns”, säger Anna-Lena Lövkvist Andersen, klimat- och energistrateg på länsstyrelsen i Stockholm.

Bra om grönt ljus

ANNONS

Samtidigt tycker hon att det skulle vara bra om projektet gick igenom.

“Vi importerar 90 procent av vår el och och är ganska beroende av överföring av el till Stockholm. Jag som jobbar med klimat- och energifrågan skulle tycka att det vore kanon om vi fick lite produktion i länet.”

Läs även: Sveriges mest och minst miljövänliga kommuner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS